Полският пилот Роберт Кубица е готов да насочи вниманието си към други класове в моторния спорт, ако през следващия сезон не получи титулярно място във Формула 1.

В момента 33-годишният ветеран е със статут на резервен пилот в Уилямс, след като в началото на годината не успя да се пребори с младия Сергей Сироткин. Още тогава състезателят, който загуби голяма част от мускулатурата по дясната си ръка в рали катастрофа, се зарече, че това не е краят.

Няколко месеца и 14 старта по-късно обаче изглежда, че полякът вече има малко по-различен поглед върху събитията. „Вложих много време и усилия просто за да получа шанс и приоритетът ми е да бъда част от стартовата решетка в Австралия”, коментира Кубица. „Ако това не се случи обаче, ще помисля върху присъединяването към различен шампионат. В момента съм фокусирам върху това да получа шанс.”

Пилотът също така добави, че в момента страда много от недостига на активност върху асфалта, понеже отсъствието му кара останалите отбори да изпитват колебания относно качествата му зад волана на болид от Формула 1.

„Когато дълго време не пилотираш или си изпаднал в моето положение – когато ти се удава само веднъж на 3 месеца – нормално е да преминаваш през различни фази, за да си върнеш ритъма. Само си помислете, че взимате най-добрия тенисист и му казвате: спри да играеш в течение на 6 години. Дори без контузии, без нищо друго. После му дайте 1 час за тренировка и го хвърлете във финала на „Уимбълдън”. Той най-вероятно ще се измъчи много повече в сравнение с хора, които играят редовно. Щях да разполагам с много повече време, ако се състезавах през този сезон. Тогава нямаше да има въпросителни около мен”, заяви Кубица.