Спортният съветник на Ред Бул Рейсинг д-р Хелмут Марко отправи сериозен намек за бъдещето на пилота Брендън Хартли в Торо Росо. Австриецът описа ситуацията на новозеландеца като „незадоволителна”.

След поредния кръг на Формула 1 за 2018-а започна усилено да се шуми, че 28-годишният състезател ще се прости с мястото си. В Гран При на Монако той се оказа участник в сериозна катастрофа с Шарл Льоклер от Заубер. Така след първите 6 състезания за годината Хартли остава с една-единствена точка на сметката си, като дотук категорично губи дуела със своя съотборник Пиер Гасли (18 т.). В Бахрейн французинът изравни рекорда на Торо Росо за най-добро класиране (поставен от Себастиан Фетел навремето), финиширайки на 4-а позиция.

„Ситуацията около Брендън изглежда незадоволителна”, откровен бе Хелмут Марко, който следи изкъсо събитията в дъщерния тим Торо Росо. „Ще преминем през този период спокойно и ще видим какво можем да направим за бъдещето.”

Ред Бул и в частност Марко са известни с безцеремонното си отношение към пилотите, които се представят под очакванията. За последно Даниил Квят го изпита на гърба си, като руснакът бе заменен за настоящия сезон именно от Хартли.

Естествено, сега на преден план изникват потенциалните варианти пред Торо Росо. Най-интригуващият сред тях несъмнено е ангажирането на Роберт Кубица, който в момента е тест пилот на Уилямс. По принцип Торо Росо би желал да промотира някой измежду талантите Джейк Денис и Шон Галаел, но нито един от тях няма суперлиценз.

Паскал Верлайн и Антонио Джовинаци са другите реалистични варианти.