Директорът по моторните спортове в Хонда Яшуса Араи сподели, че японската автмобилна компания иска да снабдява с двигатели и втори тим във Формула 1.

От началото на 2015 година Хонда възобнови партньорството си в Макларън, но дотук резултатите са далеч от очакванията. Дженсън Бътън спечели единствените 4 точки в 7-те старта дотук, докато Фернандо Алонсо все още не се е разписал след завръщането си.

Това обаче не променя факта, че от 2016 или 2017 година ще има място за още един отбор в най-комерсиалния автомобилен шампионат. Араи заяви, че настоящото статукво е повече от задоволително за Хонда поради огромната база и ресурси на Макларън, но японците вече отправят и поглед към бъдещето.

„За съжаление, в момента нямаме други оферти. Може би през лятната пауза ще получа обаждания. Надявам се някой да обади и да каже: „моля, дайте ни вашия двигател“, коментира босът.

„Научихме доста от работата си с Макларън. Нещата вървят добре и в името развитието все още не се нуждаем от друг тим, понеже Макларън е топ отбор. За Формула 1 като цяло обаче е много важно да увеличим броя на отборите, за да направим шампионата атрактивен. Това е правилният път.“

„Дали бихме дали двигателя си на някой новак? Да, ще се зарадвам много от това. Дали разполагаме с ресурси , за да се справяме с всичко? Още не зная. Може би ни трябва още малко време, за да можем да се справяме с повече от един отбор“, добави Араи.