Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън заяви, че слабият му старт в Гран При на Италия не е по негова вина. Лошото потегляне на британеца му коства много скъпо, тъй като неговият съотборник Нико Розберг се възползва и в крайна сметка спечели състезанието с 15 секунди аванс.

„Казаха ми, че не става дума за пилотска грешка, но все пак някой е допуснал такава“, коментира Хамилтън след края на състезанието, в което остана на второ място. „Следвах процедурата както трябваше да го сторя, но за съжаление ускорението беше твърде сериозно и гумите се завъртяха на място.“

„Продължаваме да имаме трудности със съединителя. Видяхте и при Нико на „Хокенхайм“, това доста ме тормози през този сезон.“

„Използвах толкова много гуми, за да си възвърна позициите и тогава ми казаха, че разликат е 15 секунди. Единственото, което Нико трябваше да стори, е да следи времената ми и всичко щеше да е точно. Можех да продължа със същото темпо и може би щях да стопя разликата до 6 секунди, но това пак нямаше да е достатъчно за победа. За да стопиш разлика от 15 секунди, ще трябва да си по-бърз с 3-4 десети от секундата на обиколка. Тогава няма да ти останат никакви гуми, с които да завършиш състезанието“, добави Хамилтън.

До края на сезона остават още 7 състезания, като Хамилтън е лидер във временното класиране с 250 точки, с 2 повече от втория Розберг.