Световният първенец във Формула 1 за миналия сезон Люис Хамилтън започна по шампионски защитата на титлата си през този сезон. Във вълнуващия старт на сезона във високите скорости британецът взе успеха на пистата "Албърт Парк" в Мелбърн за Голямата награда на Австралия. 

Пилотът на Мерцедес започна надпреварата от полпозишън и не изпусна водачеството до последната обиколка. Той изпревари с малко, но достатъчно, съотборника си Нико Розберг, с когото се очаква да си оспорват световната титла и тази година, както беше и през 2014 г. 

Хамилтън тръгна много силно и взе водачеството от старта. Той не го изпусна и след влизанията в бокса и въпреки че в последните десетина обиколки германецът смали изоставането си от него на по-малко от две секунди, до смяна на лидерството не се стигна. 

На почетната стълбичка се качи и четирикратният световен шампион Себастиан Фетел, който с новото си Ферари се добра до подиума с над половин минута изоставане от победителя. 

Съотборникът му Кими Райконен дълго време се движеше пети и правеше доста силно състезание след сблъсъка си на старта, но в 42-та обиколка Ледения отпадна заради повреда в двигателя, точно след излизане от бокса. 

Добро впечатление направи дебютантът Карлос Сайнц младши, който още в първия си старт влезе в зоната на точките. Другият дебютант - Макс Верстапен, не можа да завърши състезанието и отпадна в 34-та обиколка. 

Младият холандец, който е син на бившия пилот във Формула 1 Йос Верстапен, все пак записа името си в историята на този спорт. 17-годишният тийнейджър стана най-младият пилот въобще в най-бързата надпревара в света. 

Иначе стартът в Австралия беше много силен за бразилците в кервана. Фелипе Маса с Уилямс завърши четвърти, а сънародникът му със Заубер Фелипе Наср остана на следващата позиция. Топ 6 беше затворен от Даниел Рикиардо с Ред Бул. 

В зоната на точките влязоха още седмият Нико Хюлкенберг с Форс Индия, осмият Маркус Ериксон със Заубер, вече споменатият Карлос Сайнц младши с Торо Росо, както и десетият Серхио Перес с Форс Индия. 

От надпреварата рано-рано отпаднаха цели седем състзатели, а единственият завършил, който не взе точки, беше Дженсън Бътън с МакЛарън, който изостана на две обиколки от победителя.