Водачът в класирането при пилотите Люис Хамилтън вярва, че срещу него няма „гумен” саботаж и че той все още е основен фаворит за спечелването на титла през тази година.

Дебютантът във Формула 1 уверено се движеше към третото място в Гран При на Турция, но предната му дясна гума Бриджстоун се спука при скорост над 300 км/ч 15 обиколки преди финала. Това доведе до принудително спиране в бокса и пето място в подреждането.

Само преди месец на Нюрбургринг Хамилтън отново спука предна дясна гума. По тази причина след инцидента в Истанбул в света на високите скорости дори тръгна слух, че има за заговор срещу англичанина.

„Не съм получавал предупреждения” – каза Люис – „Аз излязох и почти ударих предпазните огради. Колелото блокира и беше истински късмет, че успях да спра колата. Опитах се да продължа, но гумата ставаше все по-зле.”

„Стигнах до Завой 12 и колата беше неуправляема. Тръгнах към бокса и почти ударих стената. Това беше истинска борба и съм облекчен, че се върнах. Това беше нещастие. Не се смятам за късметлия, защото съм единственият, който се мъчеше се с разпластена гума, но това е просто състезание.

Убеден съм, че ще имаме добър комплект за Монца и ще можем да прогресираме в сравнение с тази седмица. Има пет състезания до края, това все още не краят. Все още имам пет точки преднина, което е добре”, добави Хамилтън за надпреварата в Италия след две седмици и за изхода от борбата в шампионата.

Британецът води с пет точки пред съотборника си в МакЛарън и настоящ световен шампион Фернандо Алонсо и с 15 и 16 пред пилотите на Ферари Фелипе Маса и Кими Райконен.