Отборът на Хаас във Формула 1 формално изрази своя протест срещу дисквалификацията на Ромен Грожан от Гран При на Италия.

Американският отбор разполагаше с 96 часа да реши дали ще отправи официално обжалване след обявяването на тежката санкция за френския състезател. Още в неделя вечер, в часовете след края на състезанието, от Хаас изразиха подобни намерения, но самият ход на практика се случи днес.

Реално самата дисквалификация не се случи в деня на самото състезание, защото бе резултат от оплакване, подадено от Рено, което доведе до съответните подробни разследвания. Основният мотив за изключването на Грожан от резултати бе, че автомобилът на Хаас – и по-специално неговият под – не отговаря на последните технически регулации на Международната федерация по автомобилизъм (ФИА).

От Федерацията предупредиха Хаас за подобренията по детайла, които за първи път видяхме по време на Гран При на Канада. Американците поискаха гратисен период, в който да нанесат съответните корекции. Правилата на Ф1 не допускат заводите на отборите да работят по време на лятната пауза, което беше в основата на молбата от Хаас.

Така се стигна до ситуацията, при която Грожан и екипа му рискуваха с използването на некоригирания под на „Монца” и Рено се възползва от този факт, за да подаде жалба.