След дълго разучаване на неделния последен за сезона старт от Формула 1 – Гран При на Бразилия, испанските медии откриха причината за провала на Люис Хамилтън.

В осмата обиколка Хамилтън получи мистериозен технически проблем и се свлече до 18-о място, като в първия момент остана впечатлението, че той отпада от състезанието. Проблемът обаче изчезна и Люис започна отново да си проправя път напред. Вестник „Марка” обаче разкри, че всъщност „техническият” проблем е изцяло пилотска грешка.

Британецът бе лидер в класирането и трябваше само да завърши на местата преди пето, за да спечели титлата при пилотите, но не успя, а финишира едва седми.

Ето и причината: Хамилтън е натиснал един от специалните бутони на волана си, предназначен за влизане в пит-лейна. Той автоматично намалява скоростта рязко до 80км/ч, тъй като в тази зона има ограничение и това е максимума. В бокса на МакЛарън били шокирани, когато осъзнали какво се е случило половин минута по-късно.

По този начин Люис сам се е саботирал и загубата на титлата се изцяло на негова грешка, която от МакЛарън се опитват и до момента да замажат. Въпросният жълт бутон се намира горе вдясно на панела за управление и е маркиран с P.L.S.

Пред канадския вестник Le Presse Хамилтън признал, че е натиснал някакъв бутон, който намалил скоростта му, но първоначално оставил впечатлението, че той се намира около скоростния лост. След кратко проучване обаче бе установено, че такъв бутон не съществува там.

В крайна сметка чисто пилотските грешки на Люис Хамилтън му струваха титлата и мястото в историята, тъй като той започна за греши фатално още в Гран При на Китай.