Болидите на БМВ-Заубер и Уилямс няма да бъдат дисквалифицирани от последното състезание за сезона във Формула 1 за Голямата награда на Бразилия, потвърдиха от ФИА. След финала на пистата „Интерлагос” вчера стана ясно, че колите на Нико Розберг (Уилямс), Ник Хайдфелд и Роберт Кубица (БМВ) ще бъдат подложени на разследване от комисарите в Сао Пауло.

Розберг, Кубица и Хайдфелд финишираха съответно на четвърта, пета и шеста позиция. При създалата се ситуация не бе ясно дали спечелилият титлата Кими Райконен (Ферари) ще запази трофея си, тъй като при отнемане на точките записани в състезанието от тримата пилоти, Люис Хамилтън можеше да триумфира като световен шампион.

Британецът завърши на седмо място, обиколка след победителя в старта Райконен и по този начин остана на точка от бленувания успех. В крайното подреждане за сезона Хамилтън остана втори със 109 точки. Победителят събра 110.

По-рано от Международната автомобилна федерация (ФИА) потвърдиха, че температурата на горивото в колите на БМВ-Заубер и Уилямс-Тойота не отговаря на правилата. Според разпоредбите на организацията, се забранява горивото в болидите да е с температура, която да е с повече от 10 градуса по-малко от тази на въздуха. След щателно разследване се е оказало, че температурата на горивото в колите на Кубица, Розберг и Хайдфелд е била по-ниска от позволеното.