Себастиан Фетел би искал двигателите във Формула 1 да са с двойно повече цилиндри. От 2014 г. насам в спорта се използват хибридни турбомотори с 6 цилиндъра и обем 1.6 литра.

За последно 12-цилиндрови агрегати в спорта имаше през 1995 г., като такива използваше Ферари. След това от 1996 до 2005 г. бяха ползвани основно 3-литрови V10 мотори. В последствие обемът бе намален на 2.4 л, а цилиндрите на 8.

Смята се, че следваща промяна на задвижващите системи може да има от 2025 г., когато те могат да станат двутактови, карбонно неутрални с използване на био и синтетични горива.

След отпадането си в Гран при на Русия миналата година заради повреда в задвижващата система, Фетел бе много ядосан. Още тогава той призова за връщане на 12-цилиндровите мотори.

„Първото нещо, което бих направил, ако зависеше от мен, ще е да удвоя цилиндрите, каза Фетел пред Kolner Express в Кицбюел, където бе миналия уикенд с Бърни Екълстоун и тима на Ред Бул. – Също така бих премахнал батериите. Не мисля, че те са нужни.“