Пилотът на Ред Бул Себастиан Фетел спечели голямата битка на Гран при на Малайзия, след като финишира първи на мократа писта „Сепанг“.

Немецът остави зад себе си съотборника си Марк Уебър, а трети се нареди Луис Хамилтън с Мерцедес.

Състезанието в Малайзия предостави на зрителите истинско зрелище и разбира се разнообразни метеорологични условия.

На мократа писта „Сепанг“ трикратният световен шампион стартира първи, след като вчера даде най-добро време на квалификациите. Зад него останаха съответно двамата пилоти на Ферари Фелипе Маса и Фернандо Алонсо.

Алонсо отпадна още в самото начало на надпреварата, след като атакува по рискован начин Фетел, сблъска се с него, а в резултат на това, счупи предното си крило. Испанецът остана на пистата за още една обиколка, макар и с повреда на колата, след което повреденият елемент се откъсна попадна под гумите на Алонсо и така колата му излетя в чакъла.

Една от най-любопитните ситуации е случи в края на състезанието, когато Нико Розберг създаде напрежение в бокса. Пилотът на Мерцедес се опита да изпревари съотборника си Луис Хамилтън, но босът на Мерцедес Рос Браун не позволи това да се случи. При Ред Бул се получи идентична ситуация. Имаше подреждане в бокса и Уебър бе удържан да не опита атака срещу Фетел.

През цялото състезание двамата пилоти на Ред Бул заемаха първите места, като се стигаше до смяна на водачите при влизането в бокса. Най-вълнуващият момент дойде при 46-ата обиколка. Тогава Фетел атакува съотборника си, показа съобразитлност и поведе в класирането.

Това бе първа победа за Фетел през сезона и негова 27-ма в кариерата му.

С този успех Фетел поведе в генералното класиране при пилотите, като вече има 40 точки. Втори е Кими Райконен с 31 пункта.

Следващият старт за сезона е на 14 април – Гран при на Китай в Шанхай. Идните три седмици са почивни за пилотите от Формула 1.

Ето и първите 5 места:

1. Себастиан Фетел – Ред Бул

2. Марк Уебър – Ред Бул

3. Луис Хамилтън – Мерцедес

4. Нико Розберг – Мерцедес

5. Фелипе Маса – Ферари