Тази снимка шокира феновете на Формула 1 по цял свят. Пилотът на Ферари Фелипе Маса с огромна рана на подутото и затворено ляво око. Дясното - широко отворено в паника. Каската – разбита така, както нито един от тестовете по нейната безопасност не е успявал да направи.

Изводът: Маса е бил на няколко милиметра от сигурна смърт. Диагноза след инцидента: прорезна рана на челото, травма на черепа и мозъчно сътресение, което наложи спешна операция. Бразилецът остава под наблюдение в интензивното отделение на болницата в Будапеща.

Многобройните повторения и увеличения на картината показаха, какво точно се е случило – метална част от амортисьора на едно от задните колела на болида на Рубенс Барикело отлита назад и удря директно с 230 километра в час визьора на каската на Маса. Пилотът изпада в безсъзнание, но инстинктивно натиска спирачката, като се блъска в предпазните гуми със 190 км/ч. Това действие на Маса може би е спасило живота му, тъй като един удар с по-висока скорост е можел да бъде фатален. В този момент Маса гълта езика си и само навременната намеса на лекаря на пистата предотвратява фаталния край.

Металната част, излетяла от болида на Барикело, тежи един килограм и с огромната скорост, с която лети, разрушава титановата обвивка на визьора.

Именно каската обаче спасява живота на Маса. Това е мнението на бившия световен шампион и експерт на немската телевизия RTL Ники Лауда: „Преди 10 години Маса би бил мъртъв. Тази част щеше да мине през каската и да влезе в главата му”.

Ужасяващият инцидент напомни на трагичната смърт на Хенри Съртис само преди седмица. В състезание от Формула 2 английският талант почина, след като отхвърчала от друг болид гума го удари фатално по главата.

Идва и въпросът, дали Формула 1 е достатъчно сигурна: „Човек трябва да се замисли отново”, призна шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер. Пилотът на Уилямс Нико Розберг пък заяви: „Това е шокиращо. Трябва да се замислим”.