Шефът на Формула 1 Бърни Екълстоун планира да върне предишните 8-цилиндрови двигатели в шампионата като мярка за спиране спада в интереса на феновете.

През 2014 година кралските гонки направиха следващата стъпка в еволюцията си, като колите вече са задвижвани от 6-цилиндрови хибридни турбо двигатели. Дотук обаче решението търпи много повече негативи, като болшинството идват от дългогодишните привърженици на спорта. Основните оплаквания са от далеч по-тихата работа на моторите, а тоталната доминация на Мерцедес над останалите накара 84-годишния Екълстоун да размисли относно промените.

Неговите опити за връщане на предишните двигатели обаче няма да бъдат посрещнати добре от производителите, тъй като всички в момента инвестират усилено в новите блокове. Евентуална стъпка назад ще увеличи още повече разходите им в момент, в който Ф1 се опитва да намали харчовете на отборите.

Освен това по силата на правилника за техническите регулации новите двигатели са фиксирани за ползване до 2020 година. Евентуални промени в това отношение могат да станат само с пълното съгласие на всички участници.

„Не мисля, че трябва да търсим тяхното съгласие“, каза Екълстоун. „Мисля, че просто трябва да го направим и тогава да им съобщим. Ако не им харесва, могат да отидат на арбитраж. Можем да върнем 8-цилиндровите двигатели още следващата година. Хората могат да ги сглобят за нула време, така че сме в състояние да го направим“, настоя босът.