Тест пилотът на Маруся Мария де Вийота е загубила дясното си око след хирургическата интервенция, която целеше да спаси зрението й. Единствената жена зад волана във Формула 1 остава в критично, но все пак стабилно състояние.

Де Вийота бързо бе настанена в болница „Адънбруукс“ в Кембридж, след като по време на вчерашните тренировъчни обиколки се сблъска с товарната рампа на един от камионите по поддръжката, паркиран близо до пистата „Дъксфорд Еърфийлд“. През нощта тя бе подложена на черепна операция заради множеството си рани по лицето и главата и останала в операционната до тази сутрин.

„Мария бе преместена от операционната след дълга операция заради множеството травми по главата и лицето, които получи след инцидента на пистата“, заяви шефът на Маруся Джон Буут. „Ние сме благодарни на лекарите, за всичко което направиха, а нейното семейство иска да благодари на неврологичните и пластичните хирурзи. Въпреки това с голяма тъга трябва да съобщя, че заради нараняванията Мария загуби дясното си око.“

„Молим всички за търпени и разбиране спрямо семейството й и спрямо новините за нейното състояние. Ще съобщим всяка допълнителна информация, когато моментът е подходящ и след консултация с близките й“, добави още босът на тима.

„В момента провеждаме подробен анализ, който има за цел да открие причините за инцидента“, каза Буут. Според очевидци болидът MR-01 рязко и необяснимо е увеличил скоростта си секунди преди фаталния удар.