Пилотът от Формула 1 Мария де Вийота, която по-рано днес катастрофира по време на тестове с болида на Маруся, се намира в безсъзнание и критично състояние заради тежките си наранявания.

32-годишната състезателка се сблъска с камион на отбора си, докато правеше началната си обиколка на „Дъксфърд Еърфилд“ в Кембриджшър, Южна Англия. Испанката за първи път седна зад волана на новия болид MR-01.

Според говорителя на болницата, където се грижат за Де Вийота, контузиите й са животозастрашаващи, като парамедиците са положили всички усилия да й помогнат, преди да бъде откарана към „Адънбруукс“.

„Инцидентът се случи в края на нейният първи инсталационен пробег и включваше сблъсък с камион от поддръжката“, съобщиха от Маруся. „Мария незабавно бе откарана в болница. Засега нямаме повече информация относно състоянието й, при всяка следваща промяна ще ви уведомим с изявление.“

Де Вийота е дъщеря на бившия пилот във Формула 1 Емилио де Вийота и се присъедини към Маруся като тестови пилот в началото на сезона. По този начин тя стана първата жена, сядала зад волана на болид от най-престижния автомобилен шампионат, след Джована Амати, която се включи в тима на „Брабам“ през 1992 година.