Администрацията на Формула 1 (ФОА) даде краен срок на България до 11-и юни, когато трябва да бъде подписан проектодоговорът за домакинство на страната ни в кръг от най-популярната автомобилна надпревара, научи БТА.

Подписването бе отлагано за 8-и май, след това за края на месеца, а сега от ФОА са поставили 11-юни юни, петък, като краен срок. Срокът се смята за гаранция за сериозността на проекта, защото в централата на ФОА са се появили предложения за нови страни кандидати, които са съперници на България. Богдан Николов, президент на Българска федерация по мотоциклетизъм (БФМ), уведоми с писмо премиера Бойко Борисов, спортния министър Свилен Нейков, главния архитект на София - Петър Диков и председателя на Организационния комитет Румен Петков. До момента обаче няма реакция от засегнатите страни.

"Нещата се отлагат от два месеца, а сега вече няма за кога. Срокът е до петък. България трябва да създаде страна по този договор и държавата трябва да отговори. До този момент никой нищо не ни казва. Всички документи са готови и ще бъде лошо, ако бъде провален едногодишният ни труд", заяви пред репортер на БТА президентът на БФМ - Богдан Николов.

Проектът за Гран при на България се развива от близо година, когато БФМ подписа предварително споразумение преди Гран при на Германия на пистата "Нюрбургринг". След това бе създаден план за строеж на писта в Доброславци, разположен на североизток от столицата София. В последствие беше подписан и предварителен договор за старт от световния шампионат по мотоциклетизъм MotoGP на същата писта.

--

Гледайте на живо Формула 1 с туристическа агенция "Галера".