Две от важните фигури във Формула 1 в лицето на шефовете в Мерцедес и Ред Бул – Тото Волф и Кристиан Хорнер, не бяха в настроение да спазват политичния тон след крайно необичайната квалификация в Гран При на Италия. Силният човек в шампионите при конструкторите заяви, че безкрайната битка за слипстрийм ефект е накарала всички да приличат на идиоти, докато Хорнер описа случилото се като абсолютна „прее**вка”.

Според доста от анализаторите 9-имата оцелели в Q3 (след излитането от трасето на Кими Райконен) прекараха последната си инсталационна обиколка в симулиране на блокаж на гумите, за да се изтеглят по-назад в редицата. Това би им дало възможност да се възползват от ефекта на издърпването (движение във въздушната струя зад друг болид – б.р.), който е особено ефективен на „Монца”. В резултат подготвителния им тур се проточи дотолкова, че единствено Шарл Льоклер (Ферари) и Карлос Сайнс-младши (Макларън) успяха да стартират финалните си опити за бърза обиколка преди изтичане на времето.

Кристиан Хорнер

източник: Gulliver/Getty Images

„Виждали ли сте нещо такова? Това не беше достойно дори за ниските класове”, ядоса се босът на Мерцедес Тото Волф, чийто пилоти бяха съвсем в дъното на групичката. „Проблемът беше, че всички опитваха да получат слипстрийм, а също и играта на нерви кой ще тръгне първи. Това намали скоростта на придвижване.”

Австриецът беше особено критичен към състезателя на Рено Нико Хюлкенберг, който реши да се забави изкуствено, преминавайки през една от зоната за сигурност с ограждения. „Да излезеш извън трасето при шикана е недорасла постъпка, просто всички изглеждаха като идиоти. Това не беше достойно за Формула 1.”

Шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер пък изрази още по-крайно мнение и вярва, че стюардите може и да променят окончателното подреждане на топ 10. „Реното, което мина направо, а не през шикана, причини всички неприятности, защото никой не искаше да бъде начело на групичката. Хюлкенберг очевидно стори това съвсем умишлено. Накрая всичко завърши като една абсолютна прее**вка. Началниците със сигурност ще имат проблем с това, убеден съм. Това беше доста глупашко”, допълни Хорнер.