Бившият президент на Ферари Лука ди Монтедземоло призна, че до раздялата с Фернандо Алонсо във Формула 1 се е стигнало, понеже испанецът вече не е вярвал, че може да печели с болида на „скудерията“.

Двукратният световен шампион се присъедини към италианците през 2009 година с надеждата, че ще прибави още титли във визитката си, ала това не се случи. С всеки изминал сезон разочарованието у Алонсо нарастваше и затова през 2015 година той се завърна в Макларън. Този ход със сигурност не беше най-сполучливият, защото Ферари даде сериозна заявка за връщане към старата си слава, докато британците срещнаха ужасно много трудности при подновеното си партньорство с Хонда.

„Имам чувството, че Фернандо просто беше приел за себе си, че никога нямаше да може да спечели титла с Ферари“, коментира Ди Монтедземоло. „Той също така си мислеше, че ако отиде в Мерцедес би могъл да спечели, докато шофира с една ръка, а това беше крайно демотивиращо за всички.“

„Все още вярвам, че Алонсо е най-силният пилот в света дори днес. Това важи особено за неделните дни. В квалификациите може би Люис Хамилтън и Себастиан Фетел са по-добри, когато всичко се решава в рамките на една обиколка, ала по време на състезанията Алонсо е просто невероятен. Ние като отбор обаче имахме нужда от мотивация, а неговият морал ни накара да помислим за промяна. Постоянно си припомнях думите на Михаел Шумахер, че човекът, в който е нашето бъдеще, е Фетел“, добави Ди Монтедземоло.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS