10 дни след ужасяващата катастрофа на Жул Бианки наяве излизат нови ужасяващи подробности около инцидента.

Немското списание за моторни спортове „Auto Motor und Sport“ разкри, че при сблъсъка на Бианки в тежкия кран на Сузука, силата на удара върху главата на французина е била умопомрачителна – 92 g, което иначе казано значи 92 пъти, колкото неговото тегло, което е 69 килограма.

Списанието се уповава на таен доклад за катастрофата на президента на ФИА Жан Тод и комисията по сигурност на световната федерация.

Получените данни за силата на удара идват от така наречения G-сензор, който пилотите са задължени да носят в техните тапи за уши от този сезон. Те измерват силите, които влияят върху главите на състезателите.

В случая на Бианки, от сензорите в ушите са измерени невероятните 92 g, което прави напълно разбираемо това, че лекарите смятат за чудо това, че французинът изобщо оживя.

Междувременно, от отбора на Маруся излязоха с изявление с подробности за настоящето състояние на Бианки. „Жул Бианки продължава да се намира в критично, но стабилно състояние. Изминалите 9 дни бяха изключително тежки за Жул и семейството му.“

„Като последствие от катастрофата в Сузука трябва да бъдат преодолени някои медицински предизвикателства. Ситуацията остава трудна заради дифузните аксонални травми на главата.“