Четирикратният световен шампион във Формула 1 Ален Прост изрази гласно своето възмущение от обстоятелствата, които доведоха до жестоката катастрофа на Жул Бианки по време на Гран При на Япония.

25-годишният французин остава в критично състояние заради сериозната черепна травма вследствие сблъсъка си с машина, която изнасяше болида катастрофиралия болид на Адриан Сутил по време на дъждовното състезание на „Сузука“.

Макар че стюардите развяваха двойни флагове, за да известят пилотите за протичащата процедура, според Прост от Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) е трябвало да реагират по различен начин предвид влошаващите се условия на пистата. Подобно мнение веднага след края на състезанието изрази и пилотът на Уилямс Фелипе Маса.

„Не искам да влизам в полемика с ФИА, защото храня огромен респект към това, което те са направили по отношение безопасността на спорта ни в последните 20 години“, каза Прост.

„Колите и пистите претърпяха подобрения, остана едно нещо: този ш**ан камион на трасето. Бях бесен. Наистина се шокирах от инцидента. Има процедури, но също така метеорологичните условия ставаха все по-лоши и по-лоши, така че видимостта беше слаба. Не може да взимаш едно и също решение в хубаво и в лошо време. При тези условия, с целия си опит по сигурността, те трябваше да сведат риска до нула“, допълни Прост.