От следващата година пистите в Барселона и Валенсия, които приемат съответно Гран При на Испания и Гран При на Европа от календара на Формула 1, ще сменят състезанията си.

Сделката все още не е одобрена от президента Бърни Екълстоун, който държи рекламните права за телевизионните излъчвания на състезанията, но самият той е отворен към идеята. Очаква се договорът да бъде подписан много скоро, което означава, че от 2013 г. в Испания ще се провежда само едно състезание от Формула 1.

„Барселона и Валенсия се съгласиха, че да приемат Гран При на Испания през година е най-доброто решение. Сега просто се опитваме да нагласим датите“, заяви Екълстоун. „Това е начин да подадем ръка на Валенсия и ако домакинствата през година им помогнат, значи сме постигнали целта си.“

„Очевидно, че в годината, когато Валенсия не е домакин на състезанието, няма да им се налага да плащат нищо“, добави 81-годишният британец.

Според президента на пистата „Каталуния“ Висенте Агилера организаторите във Валенсия най-много са се нуждаели от убеждаване, но сделката изглежда силно вероятна. „В момента преговаряме и тонът е положителен“, сподели Агилера. „Отчасти това се дължи на факта, че Бърни смята идеята за добра, а също и защото се опитваме да направим нещо устойчиво за страната като цяло.“

„Засега няма още нищо официално. Нуждаем се да постигнем тристранно споразумение“, поясни испанецът.

Ако сделката с новия регламент на домакинствата се сключи, предстои да се решава къде ще се премести състезанието за Гран При на Европа.