Астън Мартин и Мерцедес ще си поделят ангажиментите през този сезон във Формула 1 що се отнася до колите за сигурност и медицинските автомобили. Автомобилната федерация (ФИА) потвърди, че двете компании ще имат задължението да обезпечат събитията през този сезон от гледна точка на безопасността и медицинското обслужване.

От 1996-а година насам Мерцедес единствен имаше ангажимент да бъде единствен доставчик и на двата автомобила, но споразумението за споделяне беше отбелязано миналата година.

От своя страна Астън Мартин се завръща като конструктор през този сезон за първи път след 60 години като партньор на ребрaндирания отбор на Рейсинг Пойнт, собственост на канадския милиардер Лоурънс Строл.

Автомобилите Мерцедес AMG GTR и Мерцедес-C63S ще бъдат с нова червена окраска, докато на Астън Мартин- Vantage и DBX, които ще дебютират на първия старт за сезона в Бахрейн на 28-и март, ще бъдат в зелено.

Германецът Берт Мейландер и южноафриканецът Алан ван дер Мерве ще пилотират колата за сигурност и съответно медицинския автомобил, посочват от ФИА.

Колите на Мерцедес ще бъдат ангажирани за второто състезание на пистата Имола (Италия) и двата автомобилни концерна ще си делят сезона до края му по сходен начин.

Машините на Aстън Мартин използват 4.0-литрови битурбо V8 двигатели, а Meрцедес имат дял в британския производител на спортни автомобили.

"Обезпечаването на състезанията с кола за сигурност и медицински автомобил имат съществена важност за провеждането на Световния шампионат, а също така и при тестването на пистите и инспекции на състезателни нововъведения в болиди, двигатели и отборите като цяло", обясни директорът на състезанието Майкъл Маси.