Днес се навършват 20 години от смъртта на трикратния световен шампион от Формула 1 Айртон Сена да Силва.

Сена загина на 1 май 1994 г. в турнира за Голямата награда на Сан Марино (на пистата Имола) след удар в предпазната стена на завоя Тамбурело, със скорост приблизително 240 км/ч.

Пилот с драматична и трагична съдба загинал по време на старт от най-великата моторна надпревара Формула 1. Бразилецът загина в най-добрите си години като пилот, неговото майсторство изпълваше феновете с радост, че могат да се насладят на майсторството му. Непогрешим на дъжд, на слънце, голям пилот. Наричан от част от феновете си - Вълшебника.

Сена винаги се е борил за първото място и е кумир на много любители на моторния спорт.

"Разбира се, ще се стремя да съм пръв, но и третото място е добър резултат", често заявяваше преди старт бразилецът.

Целта към върха е винаги първозначна за Сена, но той никога не е пристъпвал границите на упорството и безумието.

Сена е феномен, той е национален герой за страната си. Темпераментът на бразилците е характерна черта, те са много емоциални в любовта си към националните си ценности, а Сена безспорно е такава ценност.

Не трябва да забравяме и един факт. След смъртта на Сена бяха взети мерки за сигурността на пилотите, а това със сигурност спасява много животи. След като такъв майстор на автомобилния спорт загива по време на състезание, то какво бихме говорили за "обикновените" пилоти е мнението на шефовете на моторния спорт.

След 1995 година бяха наложени безпрецедентни мерки за сигурност на пилотите, а това продължава и до днес. Сигурността на хората управляващи болидите е най-важното нещо.

Инцидентите с Ралф Шумахер, Роберт Кубица, Марк Уебър не могат да бъдат забравени, но животът е опазен.

Сена до днес държи рекорди за "Най-много последователни полпозиции"; "Най-много полпозиции в Гран При" (наравно с Михаел Шумахер); "Най-много последователни стартове от първия ред"; "Най-много състезания, в които води през цялото състезание"; "Най-млад пилот с "Голям шлем"". До скоро той бе и най-младият трикратен световен шампион" (31 години), но това постижение бе подобрено от Себастиан Фетел.

През уикенда по време на Гран при на Сан Марино на пистата Имола през 1994 година загина и друг пилот - Роланд Ратценбергер, който също няма да бъде забравен.