Французинът Стефан Петерханзел с Х-Рейд Мини заслужи рекордна 14-а титла в автомобилния клас на рали Дакар, след като спечели изданието през 2021 година в Саудитска Арабия пред Насер Ал-Атия (Катар) с Тойота и Карлос Сайнс (Испания) с Х-Рейд Мини.

Петерханзел оглави класирането след втория от общо 12 етапа и не загуби преднината си до края на състезанието. Той спечели със сбор от 44:27.11 часа, с 14:51 минути пред втори Ал-Атия и с 1:01.57 час пред миналогодишния шампион Сайнс, въпреки че бе победител само в един етап - в деветия край Неом. Той обаче финишира само веднъж извън челната тройка и не загуби повече от пет минути срещу големите си съперници, което му позволи да спечели титлата.

Петерханзел започна последния етап с 15:31 минути преднина пред Ал-Атия и завърши трети зад катареца и зад победителя за деня Сайнс. Така той добави осма титла в автомобилния клас към шестте си в мотоциклетния. Първата бе спечелена преди точно 30 години с машина на Ямаха.

Ал-Атия триумфира в пет етапа, включително пролога, с което завърши първи поне по този показател. Той обаче загуби 12 минути в първата специална отсечка и така остана далеч от трофея за 2021 година. Катарецът свали изоставането си под шест минути в осмия етап, но навигационни проблеми и три спукани гуми го оставиха зад Петерханзел в крайното класиране.

Това бе втора загуба за Ал-Атия срещу пилот с Мини за последните две години, след като той отстъпи на Сайнс през 2020-а. 
Самият испанец пък изглеждаше далеч от първото място още след първия ден и разчиташе на проблеми за Петерханзел и Ал-Атия, които обаче така и не дойдоха.

Сайнс все пак спечели краткия последен етап между Янби и Джеда, побеждавайки Ал-Атия с 2:13 минути. Петерханзел изостана с още 40 секунди, преди да се качи на най-високото стъпало на подиума.

Топ 3 в тазгодишното издание на рали Дакар:
1. Стефан Петерханзел (Франция)/Едуард Буланжер (Франция), Х-Рейд Мини - 44:27.11 часа
2. Насер Ал-Атия (Катар)/Матийо Бомел (Франция), Тойота - на 14:51 минути
3. Карлос Сайнс (Испания)/Лукас Крус (Испания) - на 1:01.57 часа