Насер Ал-Атия с Тойота постигна шеста етапна победа в тазгодишното издание на рали Дакар, след като спечели предпоследния етап от надпреварата с дължина 511 километра от Алула до Янбу в Саудитска Арабия. Катарецът бе най-бърз в най-дългия етап с време 4:34.24 часа. 

Втори на 1:56 минути след него финишира лидерът в генералното класиране Стефан Петерханзел с Мини, а трети е испанецът Карлос Сайнс с Мини с изоставане от 2:26 минути.

Преди финалния етап в надпреварата рекордьорът с 13 титли на рали Дакар Петерханзел е начело с преднина от 15:06 минути пред Ал-Атия. Трети на 1:04:14 часа е миналогодишният шампион Карлос Сайнс с Мини.

При мотоциклетистите победител в предпоследния етап е британецът Сам Съндърланд с КТМ с време 4:35.12 часа, следван от чилиеца Пабло Кинтания с Хускварна на 2:40 минути и аржентинеца Кевин Бенавидес с Хонда са 6:24 минути.

Бенавидес увеличи аванса си в генералното класиране на 4:12 минути пред втория Сам Съндъранд. Трети е миналогодишният първенец Рики Брабец с Хонда на 7:13 минути.

Нелепо приключи състезанието за един от водачите в генералното класиране Хоан Бареда Борт, който пропусна да зареди гориво и то свърши на 267-ия километър от етапа. Испанецът се върна в бивака и няма да завърши надпреварата.

При камионите етапна победа спечели руснакът Антон Шибалов с КАМАЗ с време 4:46.38 часа, следван от съотборника си Айрат Мардеев на 4:13 минути и Алексей Вишневски (МАЗ-СПОРТавто) на 4:53 минути.

В генералното класиране първи е Сотников с аванс от 39 минути и 58 секунди пред сънародника си Шибалов и 1 час, 11 минути и 30 секунди пред третия Мардеев. Утре е последният етап от надпреварата от Янбу до Джеда./БТА