Французинът Стефан Петерханзел с Мини спечели деветия етап от рали Дакар и увеличи преднината си на върха в генералното класиране при автонобилистите.

55-годишният французин, който е 13-кратен победител в ралито, измина 465-те километра с начало и край в Неом за 4 часа, 50 минути и 27 секунди. Той изпревари с точно 12 минути основния си конкурент катареца Насер ал-Атия с Тойота.

Трети на 12:19 минути завърши южноафриканецът Жиниел де Вилиерс с Тойота.

С успеха си, който може да се окаже решителен за крайния изход на състезанието, Петерханзел поведе със 17:50 минути пред Ал-Атия. Трети на 1 часа, 2 минути и 25 секунди е испанецът Карло Сайнс с Мини.

В днешния етап не стартира деветкратният шампион в Световния рали шампионат (WRC) Себастиен Льоб, който бе принуден да се откаже заради сериозни технически проблеми във вчерашния ден.

Доста по-интересно бе при мотоциклетистите, където етапната победа грабна аржентинецът Кевин Бенавидес с "Хонда" с време от 4 часа, 49 минути и 15 секунди.

Етапът обаче ще се запомни най-вече с падането на двукратния шампион Тоби Прайс с КТМ. На 155-ия километър от етапа асвстралиецът удари лошо лявата си ръка и бе откаран с хеликоптер в местна болница. Американецът Рики Брабец с Хонда и британецът Сам Съндърланд с КТМ спряха, за да окажат помощ на Прайс и на финала пристигнаха съответно девети и десети. По правилник обаче съдиите им възстановиха време - 22 минути на Брабец и 16 на Съндърланд и така двамата се изкачиха до второ и четвърто място съответно. Брабец остана на 1:18 минути зад Бенавидес, докато Съндърланд загуби 10:11 минути от етапния победител. Трети на финала в Неом дойде чилиецът Хосе Флоримо с пасив от 1:34 минути.

В генералното класиране води Флоримо с 11:24 минути пред Бенавидес, 14:34 минути пред Съндърланд и 17:26 минути пред миналогодишния победител Брабец.

Много интересен беше етапът при камионите, където чехът Мартин Мачик от "Биг Шок Рейсинг" развали руската хегемония и спечели с време от 5 часа, 5 минути и 54 секунди. Той остави на 2:27 минути зад себе си руснака Айрат Мардеев с "Камаз" и на 2:37 минути руснака Дмитри Сотников с Камаз.

В генералното класиране Сотников има аванс от над 45 минути пред втория Антон Шибалов и над час и 13 минути пред Мардеев. Мартин Мачик е пети на 1:49:09 часа от Сотников.

В сряда предстои десетият етап от рали "Дакар" - 342 километра от Неом до Алула.