Саудитецът Язеед ал-Раджи с "Овърдрайв Тойота" записа първата си етапна победа при автомобилите в рали "Дакар", което тази година се провежда в пустинята на Саудитска Арабия.

Представителят на домакините триумфира в седмия етап от 453 километра между Ха'ил и Сакаки, като във финалната му част изпревари лидера в генералното класирането Стефан Петерханзел с "Мини". Ал-Раджи спечели етапа с време от 4 часа, 21 минути и 59 секунди. Петерханзел завърши втори на 48 секунди, като успехът му се изплъзна до голяма степен заради счупване на носача, което направи колата му уязвима.

Въпреки техническия проблем, Петерханзел успя да задържи второто място с 27 секунди преднина пред испанеца Карлос Сайнс, също с "Мини".

Катарецът Насер ал-Атия с "Тойота", който е основният съперник на Петерханзел в генералното класиране, завърши на четвърто място на 2:48 минути зад победителя Ал-Раджи и точно на две минути зад френския пилот на "Мини".

Така разликата в генералното класиране между Петерханзел и Ал-Атия се увеличи до 7:53 минути. Сайнс е трети на 41:06 минути зад французина.

При мотоциклетите убедителен успех в седмия етап постигна американецът Рики Брабец с "Хонда".

Брабец, който спечели рали "Дакар" през миналата година, измина 453-километровата дистанция от Ха'ил до Сакака за 4 часа, 37 минути и 44 секунди. Той изпревари с 2:07 минути съотборника си Хосе Флоримо. Чилиецът, който поведе в генералното класиране, завърши втори, а трети на 2:19 минути остана друг американец - Скайлър Хоус с КТМ.

С победата си Брабец се изкачи от 13-о на осмо място в генералното класиране, като все още има всички шансове за крайна победа. Той изостава с 14:52 минути от лидера Флоримо, който пък има само една секунда аванс пред австралиеца Тоби Прайс с КТМ. Трети в общото подреждане на 2 минути и 11 секунди е британецът Сам Съндърланд с КТМ.

При камионите днешният етап премина под тоталната доминация на руските състезатели с "Камаз". Първи финишира Дмитри Сотников с време от 4 часа, 45 минути и 52 секунди. Втори на 3:23 минути завърши Айрат Мардеев, а трети остана Антон Шибалов на 8:22 минути.

В генералното класиране начело е Сотников с аванс от 45:56 минути пред Шибалов и 1:05:06 часа пред третия Мардеев.

В утрешния осми етап на рали "Дакар" участниците ще изминат 375 километра от Сакака до Неом.