След края на сезон 2018 във Формула 1 една истинска легенда в моторните спортове в лицето на Фернандо Алонсо се оттегли от сцената.

Двукратният световен шампион през 2005 и 2006 година в последната година се бори с куп проблеми в тима си Макларън, но с ценния си опит успя да помогне на тима в развитието на болида.

Алонсо е един от най-великите пилоти в историята на Формула 1, но през последния сезон съумя да се пусне в 24-те часа на Льо Ман като спечели надпреварата заедно със съотборниците си Казуки Накаджима и Себастиен Буеми и Тойота. Участва и в моторни битки зад Океана като през 2017 се пусна в Индианаполис 500, а през тази в 24-те часа на Дайтона.

Зареден с удивителна упоритост той прекара цели 17 сезона във Формула 1, което си е едно забележително постижение. Каквото и да кажем за родения в Овиедо пилот ще е малко, но няма как да не отбележим някои забележителни моменти от кариерата му. 

Стартира с картинг когато е 3-годишен. Става трикратен шампион на Испания по картинг в годините от 1994 до 1997, а също така и световен шампион през 1996. 

Gettyimages
30 снимки

Дебютира във Формула 1 през 2001 година с екипа на Минарди. Влизането на Алонсо във Формула 1 беше изненада с оглед на това, че беше непознат. Испания така и нямаше успехи във Формула 1, а преди него най-известният пилот от тази страна беше Педро де ла Роса. Испанците имаха успехи в моторните спортове, но в рали дисциплината с Карлос Сайнс, като в момента синът му Сайнс-младши кара във Формула 1.

Благодарение на телекомуникационната компания "Телефоника" Алонсо влезе във Формула 1, а две години по-късно беше титулярен пилот в Рено. 

През 2005 и 2006 година води куп битки с непобедимия по това време Михаел Шумахер, като през 2005 година той печели седем победи и записва 15 качвания на подиума в 19 старта, за да се случи немислимото, и едва 24-годишният Алонсо прекъсна доминацията на великия германец.

През 2007 година се присъединява към Макларън и е съотборник с новоизгряващия Люис Хамилтън.

Gettyimages
36 снимки

Пилот е на Ферари от 2010 до 2014 година, но така и не става световен шампион със Скудерията като на два пъти остава в подножието на върха през 2010 и 2012. Преминава в тима на Макларън през 2015, за да остане там до края на сезон 2018.

Чупи куп рекорди, като записва със златни букви името си в моторния спорт. Испанецът винаги се е включвал в различни благотворителни инициативи, а и футболът не му е чужд като винаги е играл в благотворителните срещи с участието на автомобилни пилоти.

Със сигурност един от най-забележителните пилоти във Формула 1 има какво да даде още на моторните надпревари, а оттеглянето му сякаш на всички фенове им се иска да е временно. А, новата цел пред Алонсо, която той си е поставил е спечелването на Тройната корона, а именно победи в Гран При на Монако, 24-те часа на Льо Ман и Инди 500, като той има два успеха, а сега му остава единствено да спечели надпреварата в Индианаполис.