Представителят на домакините от Саудитска Арабия Язеед ал Раджи спечели десетия етап от рали Дакар при автомобилистите.

Пилотът на "Овърдрайв Тойота" измина 342-километровия етап от Неом до Алула за 3 часа, 3 минути и 57 секунди. За Ал Раджи това е втора етапна победа през 2021 година. Втори на 2:04 минути след него винишира катарецът Насер ал-Атия с "Тойота", а трети на 2:53 минути финишира лидерът в генералното класиране Стефан Петерханзел с "Мини".

Така два етапа преди края французинът, който има 13 победи в Дакар, има преднина от 17:01 минути пред Ал-Атия. Трети на 1:03:44 часа е испанецът Карлос Сайнс с "Мини", шампион за 2020 година.

При мотоциклетистите миналогодишният първенец Рики Брабец с "Хонда" свали изоставането си от новия лидер в генералното класиране Кевин Бенавидес (Аржентина/"Хонда") на по-малко от минута. Американецът спечели десетия етап с време от 3 часа, 12 минути и 33 секунди. Втори на 3:15 минути завърши испанецът Хоан Борт с "Хонда", а Бенавидес финишира трети на 5:11 минути.

В общото подреждане преди заключителните два етапа Бенавидес има аванс от 51 секунди пред Брабец. Трети на 10:36 минути е британецът Сам Съндърланд с КТМ.

Чилиецът Хосе Флоримо, който беше лидер преди днешния етап, претърпя катастрофа на 252-рия километър от етапа. Той успя да финишира десети, но след края стана ясно, че ще трябва да прекрати участието си заради опасност от сътресение.

При камионите втора поредна етапна победа постигна чехът Мартин Мачик от "Биг Шок Рейсинг", който преодоля дистанцията от 342 километра за 3 часа, 13 минути и 2 секунди. Втори на 1:40 минути остана руснакът Дмитри Сотников с "Камаз", а трети на 3:16 минути финишира Айрат Мардеев (Русия) с "Камаз".

В генералното класиране първи е Сотников с аванс от 47 минути и 22 секунди пред сънародника си Антон Шибалов, също с "Камаз" и 1 час, 14 минути и 41 секунди пред Мардеев, който е трети.

Победителят в днешния етап Мачик е пети на 1:47:29 часа от Сотников. В утрешния предпоследен ден на рали Дакар на участниците им предстои най-дългият етап - 511 километра от Алула до Янбу./БТА