Денят на голямата битка. Мачът, който ще коронова най-добрия. След толкова много емоции, поражения, победи, сълзи и усмивки дойде ред за финала в Шампионската лига. Мадрид. Това е градът. „Уанда Метрополитано”. Това е арената. Ливърпул и Тотнъм. Това са гладиаторите. 

В 22.00 часа тази вечер ще бъде даден стартът. 

Кой би очаквал два английски отбора да се изправят един срещу друг, при това точно в този сблъсък?  Малцина са онези, които в смелите си мечти са си представяли треньорският двубой да съпостави Юрген Клоп и Маурисио Почетино.

И въпреки че Манчестър Сити беше най-вдъхновеният отбор в Англия, който успя да спечели титлата, вторият и четвъртият ще си оспорват най-желания европейски клубен трофей.  Независимо кой тим ще триумфира накрая, купата на Шампионската лига ще отиде в ръцете на отбор от Висшата лига за първи път от сезон 2011/12, когато Челси спечели турнира. Неизменен победител в последните три издания беше Реал Мадрид.

Тотнъм иска ШЛ в чест на Почетино, призна капитанът

Ливърпул загуби финала точно преди година, а мотивацията им е още по-голяма сега, след като не успяха да се преборят с „гражданите” за първата позиция в Премиърлийг. От друга страна, Тотнъм, който колкото и да се старае, все още се бори да получи самоличност за голямата четворка в конкуренцията още на Арсенал, Челси, Манчестър Сити и Манчестър Юнайтед.

Ван Дайк: Обичам Клоп да ми крещи по време на мач

Юрген Клоп и Маурисио Почетино са не само сред най-ярките мениджъри на Острова, но и в целия свят. Докато Клоп все още не може да се зарадва на трофеи с „мърсисайдци”, той спечели две титли в Бундеслигата с Борусия Дортмунд (2010/11 и 2011/12) и една купа на Германия през 2011/12.

Шампионска лига

източник: Gulliver/GettyImages

Въпреки всички суперлативи, въпреки доброто впечатление до този момент, Маурисио Почетино не може да се похвали с подобни постижения.

Финалът на Шампионската лига тази година ще бъде третият път, в който Тотнъм и Ливърпул се срещат в европейски турнир, като до този момент са си поделили по един успех, по един полуфинал през 1972/73 за Купата на УЕФА. Напред тогава продължават „червените” с по-добър общ резултат.

Ливърпул успя да спечели двете си предишни срещи с „шпорите” през настоящия сезон, с което вече има 82, в сравнение с лондончани, които имат 48 успеха срещу този съперник. Двата тима са завършвали при равен резултат 42 пъти.

Шампионска лига

източник: Gulliver/GettyImages

За Ливърпул битката ще бъде шанс да спечели своя шести трофей на това ниво и опит да „изкупят вината си” след финала с Реал Мадрид от миналата година в Киев. Ливърпул не е ставал шампион на Европа от 2005 година насам, но тяхното 14-годишно чакане може да приключи още тази вечер.

Голямата въпросителна пред Маурисио Почетино за двубоя е дали Хари Кейн ще бъде готов за сблъсъка и дали ще може да стартира като титуляр, заради контузията, от която се възстановява. Хари Уинкс също е под въпрос.

Ливърпул ще има на разположение Роберто Фирмино, който пропусна последните три срещи заради травма в слабините. Юрген Клоп обаче ще реди състава без Наби Кейта, заради мускулен проблем.

Предполагаем състав на Ливърпул (4-3-3): Алисон, Александър-Арнолд, Ван Дайк, Матип, Робъртсън, Хендерсън, Фабиньо, Милнър, Мане, Фирмино, Салах.

Предполагаем състав на Тотнъм (4-3-1-2): Лорис, Трипиър, Алдервейрелд, Вертонген, Роуз, Уинкс, Сисоко, Али, Ериксен, Сон, Лукас.

След болката, която Ливърпул изпита на финала през 2018 година, се очаква този сезон големият победител да е именно тимът на Юрген Клоп – поне така сочат повечето заложни къщи. Дали сметките им ще се окажат верни, ще стане ясно съвсем скоро... Още тази вечер.