Бившият нападател на Ливърпул Майкъл Оуен вярва, че „цялото напрежение на земята” ще бъде върху отбора от Мърсисайд по време на финала в Шампионската лига срещу Тотнъм Хотспър на 1-и юни.

Хората на Юрген Клоп спечелиха на дваж пъти през този сезон срещу тима на Маурисио Почетино, а също така финишираха на 26 точки пред лондончани, като останаха на точка зад лидера Манчестър Сити (98) в луда надпревара за титлата на Англия.

Отделно на този факт Клоп ще се опита да спре негативната си серия от шест поредни загубени финала, губейки последните три с Борусия Дортмунд, както и първите си три с Ливърпул. Всички буукмейкъри са на мнение, че „червените” са фаворит за триумф в тазгодишната Шампионска лига и смятат, че Ливърпул ще вземе шести трофей в историята си.

Майкъл Оуен и Крис Пери

източник: Gulliver/GettyImages

„Цялото напрежение на планетата ще бъде върху Ливърпул, защото отборът знае, че се нуждае от трофей след целия този сезон, който направиха. Не се събира често такова качество в един отбор и трябва да направите нещо и да „изгрее слънце”. Ако не спечелят в събота, това ще бъде нож в сърцето на всеки играч и фен на Ливърпул. При Тотнъм не е така, тъй като те надвишиха очакванията спрямо тях, достигайки до финала в надпреварата”, започна Майкъл Оуен.

Тотнъм - Манчестър Сити

източник: Gulliver/Getty Images

„Ако лондонският тим загуби, те ще се обърнат назад и ще кажат отново, че са имали брилянтен сезон. Не смятам, че това обаче може да стане в Ливърпул, ако мачът се загуби от тях”.

Един от ключовите детайли преди най-важния клубен мач в годината е дали английският капитан на Тотнъм Хотспър Хари Кейн ще е готов след травмата в глезена. Тя го извади от състава за седем седмици, а талисманът на „шпорите” пропусна края на сезона. Въпреки това той довери в последните дни, че е готов, а Оуен очаква Кейн да започне от първата минута. „Ако Кейн е добре, ще стартира от самото начало – просто е”, довери Оуен, който има 158 гола за Ливърпул в осемте си сезона на „Анфийлд”. След кариерата му в североизточна Англия нападателят премина в Реал Мадрид, след което последваха трансфери в Нюкасъл, Манчестър Юнайтед и Стоук Сити.

Всичко за финала в Шампионската лига може да четете тук

„Лукас Моура вкара хеттрик на полуфиналите в турнира, но Кейн остава голямата звезда на отбора. Той това нещо го е правил стотици пъти. Пускането му в игра не означава обаче, че не е риск, който може да се окаже неоправдан. Помня, че си счупих крака в Нюкасъл и работих здраво, за да съм готов за Мондиал 2006. Направих го и умрях от болки в кръста след една минута игра. Не бива да забравяме, че това е финал за Шампионската лига и Кейн трябва да е въвлечен в него”, добави още Оуен.

Ливърпул

източник: Gulliver/GettyImages

39-годишният бивш футболист работи като анализатор за британска телевизия, която ще излъчва мача между двата английски тима. Той вярва, че битката на „Уанда Метрополитано” ще е огромна и ще се реши в детайлите.

„Тотнъм трябва да излезе с ясен план да се справи с Андрю Робъртсън и Трент Александър-Арнолд. Крайните бранители на Ливърпул работят толкова много, правят много асистенции и центрират топката перфектно с голяма скорост. Тотнъм трябва да е прекрасен в овладяването на играта им”, анализира той.

„Вторият най-важен елемент е дуелът между Хари Кейн и Върджил Ван Дайк. Очаквам защитникът да спечели тази битка, но на Кейн му трябва един шанс и да стане герой. Същото е и на другия край на терена. Полузащитата на Ливърпул е много функционална – играта е добра и не „заспиват”, когато трябва да се защитават. Триото за Ливърпул напред, от друга страна, е чудовищно силно. Интересно е как ще бъде построен Тотнъм в защита, но не виждам как могат да спрат Салах, Мане и Фирмино по какъвто и да било начин”, продължи с анализите си Майкъл Оуен.

Хюн-мин Сон

източник: Gulliver/GettyImages

„Кейн обаче е много полезен в играта на Тотнъм и се справя добре. Той получава максимална оценка за представянето си в почти всеки мач, в който играе – има скорост, техника, шут. Всеки казва, че е невероятен. Точно това ме навежда на мисълта, че най-добрият футболист на терена в този мач за тях може да е Хюн-мин Сон. Той няма такъв товар на гърба си, а изявите са му постоянни”, завърши с анализите си Майкъл Оуен.


Още по темата:

Мадрид на тръни от Тотнъм и Ливърпул преди финала

Кейн: Планът на Почетино проработи - направи Тотнъм голям отбор

​Убийствени цени на билетите за финала в ШЛ

Кариус отказа покана от Клоп за финала с Тотнъм

Автобусът на Ливърпул се оказа не по мярка за "Уанда"