Аристократично, така Реал Мадрид написа поредната славна страница в историята си. През май 2018-a „белите“ спечелиха за трети пореден сезон Шампионската лига и за общо 13-ти път в историята си, и така превъртяха играта – буквално и преносно. Футболистите на „белия балет“ се затвърдиха като суперзвезди, а забележителният успех бе постигнат срещу Ливърпул на Олимпийския стадион в Киев.

Дни по-късно Реал отново бе окупирал челните позиции в медиите, но не с шумните празненства по случай грандиозния успех, а с един развод…по „кралски“. Някак изненадващо, неочаквано и леко шокиращо, архитектът на паметните постижения от последните три кампании – Зинедин Зидан - каза „край“.

Но нека си припомним всички значими моменти:

Жребият за груповата фаза на Шампионската лига

Утвърдил се като хегемон в турнира на богатите, Реал очакваше съперниците си в груповата фаза. На 24 август 2017 година „монетата бе хвърлена“, а „белите“ се натъкнаха на коварни противници. Съдбата реши Кристиано Роналдо и съотборниците му да си правят компания с Тотнъм, Борусия Дортмунд и АПОЕЛ Никозия, където играе бившият футболист на Левски – Живко Миланов.

Група „H” се очерта като една от най-завързаните, а тимът, воден от Зинедин Зидан бе изправен пред нелека задача…

Същинската битка

Реал Мадрид започна уверено защитата на трофея, като в първите два кръга надви  АПОЕЛ Никозия (3:0) и Борусия Дортмунд с 3:1. Успехът срещу немския гранд бе особено ценен, тъй като бе като гост на „Сигнал Идуна Парк“ – стадион, на който до 26 септември 2017 година, „белите“ нямаха победа. 

Междувременно Тотнъм също вървеше с уверена крачка и с равни показатели, поделящи си първата позиция в групата, двата състава се изправиха един срещу друг на „Сантиаго Бернабеу“. При все равенството 1:1 обаче статуквото се запази и така лидерството остана да се реши на „Уембли“.

Реал Мадрид направи дебют на митичния стадион, но той бе с горчив привкус. Поражението с 1:3 остави „балета“ на втората позиция в таблицата на 5 точки пред третия Дортмунд, който в същия 4-ти кръг направи 1:1 с АПОЕЛ.

В оставащите два кръга Реал Мадрид надделя с гръмкото 6:0 над АПОЕЛ като гост и с 3:2 над Борусия Дортмунд като домакин. Междувременно Тотнъм също записа две победи – с 2:1 над немския гранд и 3:0 над кипърците, и опази върха. В подреждането следваха Реал Мадрид, който се класира за фазата на директните елиминации като втори, Борусия Дортмунд, който трябваше да се задоволи с Лига Европа, и АПОЕЛ, който бе аут от евротурнирите.

Над всички в редиците на „лос бланкос“ в груповата фаза бе големият лидер Кристиано Роналдо. Португалецът се разписа във всеки един от шестте двубоя, оставяйки зад гърба си 9 попадения.

Финал преди финала

Така мнозина определиха сблъсъка между Реал Мадрид и Пари Сен Жермен, който съдбата реши да се случи още на осминафиналите. Срещата бе очаквана със сериозен интерес, защото на терена един срещу друг се изправяха два от фаворитите в надпреварата.

Първата среща на „Сантиаго Бернабеу“ започна добре за французите, които поведоха чрез Адриен Рабио. Празнуващите след последния съдийски сигнал обаче бяха в „бяло“. Кристиано Роналдо наниза своя гол номер 100 в турнира на богатите от бялата точка, а след това реализира още веднъж преди Марсело да оформи крайното 3:1.

Мачовете на истината - Реал Мадрид срещу ПСЖ (осминафинална фаза на Шампионската лига)

източник: Gulliver/Getty Images

За реванша в началото на март треньорът на шампиона на Лига 1 – Унай Емери - трябваше да крои тактиката си без Неймар, който бе получил травма. На „Парк де Пренс“ парижани инкасираха ново поражение, този път с 1:2, след като отново вездесъщият Кристиано и този пък Каземиро реализираха. Единсон Кавани бе точен за домакините.

При все общия резултат от 5:2 ПСЖ напусна надпреварата за втора поредна година на тази фаза. Обединяващият признак между двете злополучни кампании бе, че непреодолимият съперник бе от Испания – през 2016/17 – Барселона, а през 2017/18 – Реал Мадрид.

И пак сблъсък на титани

Съдбата не бе никак благосклонна към „краля“ на футболна Европа, след като на четвъртфинала на пътя му се изпречи още един от фаворитите за трофея – Ювентус. Колосът от Ботуша бе сред възможно най-неприятните опции за „балета“, а Зинедин Зидан трябваше да настрои тима си за новото предизвикателство. „Тихият пълководец“ се справи отлично, като в първия мач на „Ювентус стейдиъм“ испанският гранд измъкна класическото 3:0. Два гола на Кристиано Роналдо и един на Марсело подпечатаха успеха, а в съзнанието на феновете още изплува споменът за зрелищния втори гол на португалеца. Петкратният носител на „Златната топка“ сътвори същински шедьовър със задна ножица, а реакцията на публиката бе красноречива оценка за стореното. Роналдо успя да изправи на крака и свои, и чужди, за да обере заслужени овации.

Лудата елиминация между Реал Мадрид и Ювентус (четвъртфинал на Шампионската лига)

източник: Gulliver/Getty Images

И когато всички виждаха Реал като сигурен полуфиналист, дойде време за реванша в Мадрид, където Юве бе на път да обърка сметките на опонента си. „Бианконерите“ буквано шокираха „лос бланкос“, като до 60-ата минута поведоха с 3:0 след две попадения на Марио Манджукич и едно на Блес Матюиди. Двубоят вървеше към продължения, когато в добавеното време съдията Майкъл Оливър отсъди дузпа в полза на Кралския клуб. Решението на арбитъра предизвика сериозни протести отстрана на италианците, а най-настървеният в дискусиите – вратарят Джанлуиджи Буфон – плати с цената на червения картон.

В крайна сметка Роналдо реализира от 11-те метра и така изстреля Реал Мадрид в следващата фаза

Последното стъпало преди Киев

Нелекият път на Кралския клуб в Шампионската лига продължи с Байерн Мюнхен на полуфинала. Нов сериозен тест пред Кристиано и компания, залогът, в който бе финалът в Киев. Първата среща на „Алианц Арена“ завърши с ценна победа за момчетата на Зизу с 2:1 с попадения на Марсело и Марко Асенсио. Успехът дойде след пълен обрат, след като Джошуа Кимих бе извел баварците напред.

В реванша на „Бернабеу“ победител не бе излъчен – 2:2. Карим Бензема отбеляза и двете попадения за „лос бланкос“, а Кимих и Хамес Родригес бяха точни за немския гранд, който на два пъти имаше претенции за дузпа, но реферът Джунейт Чакър бе на друго мнение.

Така във вечерта на 1 май 2018-а, когато Роналдо не вкара, но пък записа мач номер 100 с екипа на Реал в най-комерсиалната надпревара на Стария континент, тимът се класира за трети пореден финал и общо четвърти в последните 5 години.

Пише се Реал, чете се „Крал“

Реал Мадрид и Зинедин Зидан

източник: Gulliver/Getty Images, колаж: Gong.bg

Установил пълна хегемония в любимата си Шампионската лига в последните два сезона, Реал Мадрид трябваше отново да брани „короната си“. Датата бе 26 май, а мястото Олимпийският стадион в украинската столица Киев. Съперникът – амбицираният Ливърпул.

Мърсисайдци достигнаха до сблъсъка за трофея, след като спечелиха групата си със Севиля, Спартак Москва и Марибор, а при директните елиминации се справиха с Порто, Манчестър Сити и Рома. А спомените за последния триумф в Шампионската лига - в Истанбул през 2005 година срещу Милан – вдъхновяваха феновете на английския гранд за една голяма вечер.

Е, тя бе такава, но за феновете на мадридчани, които за трета поредна година изпитаха насладата от триумфа в престижната надпревара след успеха на Реал с 3:1.

Срещата започна равностойно, но до 35-ата минута и двата състава загубиха по една важна фигура заради контузии. При мърсисайдци аут бе голямата им звезда Мохамед Салах, а при мадридчани – Даниел Карвахал. През втората част две грешки на вратаря „червените“ Лорис Кариус, костваха две попадения в полза на испанския гранд – дело на Карим Бензема и Гарет Бейл. Между тях уелсецът, стартирал като резерва, „разстреля“ още веднъж Кариус със страхотна задна ножица. Садио Мане бе човекът, който възроди надеждите на Ливърпул, изравнявайки малко след като „лос меренгес“ поведоха, но това се оказа недостатъчно.  

Големият финал в Киев и триумфът на Реал Мадрид

източник: Gulliver/Getty Images

Така за трета поредна година Реал Мадрид не сдаде европейския трон и ликува отново. Футболистите на Зидан се насладиха на познатото шампионско усещане, а онова, което внесе смут в празника, бе изявлението на големия лидер Кристиано Роналдо. Португалецът заяви многозначно, че му е „било хубаво в Реал Мадрид“, а в следващите дни се заредиха редица слухове, че Роналдо е изиграл последния си мач с екипа на мадридчани. Което официално стана факт през юли, с трансфера му в Ювентус.  

Раздялата между „балета“ и футболиста, нанизал 451 гола с „белия“ екип, бе предходена от един друг развод…по „кралски“.

Раздялата със Зидан

Без видими индикации, някак шокиращо, смущаващо и неочаквано, Реал Мадрид остана без треньор само няколко дни след успеха в Киев. На 31 май, на извънредно свикана пресконференция Зинедин Зидан хвърли бомбата, че напуска. В компанията на президента Флорентино Перес, Зизу заяви:

„Нуждая се от промяна, ново място на работа, вероятно. Обичам клуба, обичам президента. Винаги ще им бъда признателен. Решението ми може би за някои няма смисъл, но за мен има голям смисъл. Това е важно и за мен, и за играчите. След три години - трябваше да го направя. Бих разбрал всяка една реакция, тази на феновете, на футболистите. Те всички уважават, каквото съм направил. Имам близки връзки с феновете. Искам да им благодаря за любовта им. Смяната е необходима, за да може отборът да продължи да побеждава“.

Напускането на Зинедин Зидан

източник: Gulliver/Getty Images

Съобщението, което Зизу пратил на футболистите си

Раздялата на Зизу с Реал в 15 клюючови фрази

По фин и изключително елегантен начин, присъщ на големите джентълмени на играта, Зизу намекна за настъпилото изчерпване. А това е логично след лудия ритъм, който го завъртя, откакто пое „белите“. Упреците към специалиста са напълно излишни. Успехите му начело на европейския колос сами говоря за треньорския му капацитет и качества.

Зидан наследи на поста на „Сантиаго Бернабеу“ Рафаел Бенитес, като преди това работи като помощник на Карло Анчелоти и води втория тим на „белите“. На 4 януари 2016 година Зизу бе официално представен, а мнозина погледнаха скептично към този авантюристичен ход на Перес. Рискът меко казано си струваше, защото французинът разгърна целия си потенциал и до края на май 2018 година се превърна в основен „виновник“ за многото незабравими вечери с участието на Реал.

Какво оставя Зизу на наследника си?

А простата равносметка показва, че за 2 години и близо 5 месеца Зидан е извел „лос бланкос“ до 9 трофея – три, от които в Шампионската лига. Под негово ръководство клубът прибави още във витрината на успехите си по две отличия от Световното клубно първенство и Суперкупата на Европа, една титла в Испания и една Суперкупа на страна.

А след напускането на Зидан Реал продължава да се лута в търсенето на истинското си лице. Онова, което показваше под ръководството френската легенда.

Опитът с Жулен Лопетеги не сработи, а дали наследилият го вече бивш наставник на втория тим на Реал - Сантиаго Солари - ще се превърне във втория Зидан – само времето и резултатите ще покажат…

Зидан остана уникален