Тотнъм направи пълен обрат при гостуването си на Борусия Дортмунд на „Сигнал Идуна Парк“ и така си гарантира лидерствoто в Група „Н“ на Шампионската лига кръг преди края на етапа. След като изоставаха с 0:1, в крайна сметка момчетата на Маурисио Почетино победиха с 2:1. Така „шпорите“ запазиха преднината си от три точки на върха в класирането пред втория Реал Мадрид, който буквално разнищи АПОЕЛ с 6:0.

Хари Кейн и компания събраха 13 точки на първата позиция, докато актуалният носител на трофея в турнира на богатите е втори с 10. Дори при сюжет, при който след последния шести кръг двата състава се изравнят по точки, тимът от Острова ще остане на върха заради по-добри постижения в директните двубои - „шпорите“ победиха „белия балет“ с 3:1 на „Уембли“, а на „Бернабеу“ срещата завърши при 1:1. Иначе битката за третото място остава жива. В момента в подреждането след Реал е Борусия Дортмунд, който все още няма победа и след две ремита и три поражения има натрупани 2 пункта. С толкова разполага и АПОЕЛ, но кипърците са последни, заради по-слаби показатели. 

В закриващите тази фаза мачове Реал ще домакинства на Борусия, а АПОЕЛ ще направи визита на Тотнъм. И двете битки са на 6 декември от 21.45 часа. 

Немският гранд влезе по-уверено в мача срещу Тотнъм и в 19-ата минута се състоя първата по-интересна ситуация. Пиер-Емерик Обамеянг стигна до една топка в наказателното поле и без да губи време шутира опасно. Изстрелът му обаче мина на сантиметри покрай вратата.

„Жълто-черните“ вдигнаха феновете си на крака в 31-ата минута. След прецизна атака, топката попадна в Андрий Ярмоленко, който бе пред дъгата на наказателното поле, той с пета чукна към Обамеянг, който се разписа за 1:0. Това бе втори гол за нападателя в петте мача до сега в груповата фаза на Шампионската лига.

Пет минути преди края на редовното време на първото полувреме Кристиан Ериксен имаше чудесен шанс. Полузащитникът получи подаване в наказателното поле и можеше да изравни, но Роман Бюрки направи знаменито спасяване. Последва изпълнение на корнер и напрежението се задържа още малко пред домакинската врата. Ерик Дайър надскочи всички и с глава отправи удар, който обаче бе лесна плячка за вратаря на Дортмунд.

След подновяването на играта Хари Кейн се отскубна в 49-ата минута и пое прецизен пас адресиран към него. Нападателят майсторски отигра и матира Бюрки, който не успя да опази долния си десен ъгъл – 1:1. Английският национал отбеляза 39 гол в 38 мача, които е изиграл за „шпорите“ през настоящата година.

Англичаните направиха пълен обрат в 76-ата минута, когато Деле Али проби отляво, пусна по земя към Хьонг Мин Сон, който с мощен изстрел направи 2:1

В 81-ата минута Ериксен пропусна да сложи точка на спора, след като опасният му удар мина покрай вратата.

Рафаел Гереро можеше да донесе точката на германците в 85-ата минута, но изстрелът му мина встрани от десния стълб.

Същевременно в другия мач от същата група Реал Мадрид не срещна никакви трудности при гостуването си на АПОЕЛ, налагайки се с 6:0. Отборът от Никозия бе без българския десен бек Живко Миланов в състава си.

Тон за голеадата зададе Лука Модрич, а примерът му последваха Карим Бензема, който бе точен на два пъти, Начо и Кристиано Роналдо, който също като френския нападател бе на два пъти в прегръдките на съотборниците си. Португалската звезда записа на името си и асистенция. Освен това, Роналдо подобри собственото си постижение за най-много попадения, реализирани в рамките на една календарна година в надпреварата. След като до момента най-добрият резултат бе негов - 16 гола от 2015 година, сега голмайсторът отново държи първенството, но вече с 18 точни изстрела.

Бензема стана французинът с най-много голове в Шампионската лига

Реал упражни натиск още в началните минути на срещата, а актуалният носител на трофея можеше да поведе във втората минута. Кристиано Роналадо бе оставен непокрит при едно прехвърлящо подаване. Носителят на „Златната топка“ насочи топката към средата на вратата на Наусет Перес. Стражът домакините обаче не бе никак затруднен и с лекота улови.

Зизу за головете на CR7 и Бензема: Знаехме, че това ще се случи

Превъзходството на Кралския клуб бе материализирано в 23-ата минута. Кристиано Роналдо овладя отдясно и центрира в наказателното поле. Бранител на кипърци изчисти колебливо, а топката се озова във връхлитащия отляво пред пеналта Лука Модрич. Хърватският национал не се колеба и от воле засече неспасяемо в долния ляв ъгъл на Наусет Перес за 1:0.

Веднъж повели мадридчани не чакаха дълго и в 39-ата минута нанизаха ново попадение. Тони Кроос пусна много находчив пас към Карим Бензема, а французинът пое решително и покачи на 2:0.

Само няколко минути по-късно „кралете“ вече водеха класически. При центриране от корнер отдясно на вратата на Наусет Перес, Рафаел Варан продължи към Начо, който от около 2 метра мушна токата в мрежата на кипърския шампион за класическото 3:0.

В първата минута на продължението на първата част, дълъг пас още от половината на испанския град, достигна до Карим Бензема, който овладя на скорост, напредна, а след това комбинира наляво с Кристиано Роналдо. Португалецът изигра много хитро ситуацията и след като залъга двама защитници в наказателното поле, върна леко назад към вече навлезлия в пеналта на Бензема. Французинът технично с удар по земя покачи на 4:0.

След почивката натискът на възпитаниците на Зинедин Зидан продължи и още в 49-ата минута испанците увеличиха аванса си. Марсело получи отляво и центрира към далечната греда, където Роналдо се измъкна и с глава направи 5:0.

Роналдо остана непокрит на обещаваща позиция и шутира, но неточно в 52-ата минута.

Ефектен шести гол на CR7 в 54-ата минута окончателно уби интригата. Португалецът нанесе страхотен изстрел в 54-ата минута под диагонал и прати топката в левия ъгъл на Перес за крайното 6:0.

Даниел Карвахал получи жълт картон в 90-ата минута и така ще пропусне последния мач на „балета“ от тази фаза срещу Дортмунд.


Класиране: 

1. Тотнъм 5 мача 13 точки

2. Реал Мадрид 5 мача 10 точки

3. Борусия Дортмунд 5 мача 2 точки

3. АПОЕЛ 5 мача 2 точки