Нападателят на Манчестър Сити Марио Балотели може да получи наказание от 9 мача, ако дисциплинарният правилник на английската Футболна асоциация се стовари върху играча с пълната си сила.

21-годишният италианец бе изгонен при поражението на своя тим с 0:1 от Арсенал в неделя, за което автоматично получава наказание от 1 двубой.

Дисциплинарният правилник на ФА обаче гласи, че „изгонени футболисти, които са отстранявани от игра през същия сезон, ще бъдат наказани с по един допълнителен мач за всяко предишно изгонване или наказание, добавено към автоматичното наказание за последното отстраняване“.

По рано през сезона капитанът на Сити Венсан Компани бе санкциониран да пропусне 4 срещи на тима, след като бе изгонен в мач срещу Манчестър Юнайтед от турнира за ФА Къп, което беше втори негов червен картон за сезона. Същото наказание бе наложено и на Балотели, когато автоматичната санкция от 3 мача за директен червен картон (за настъпването на падналия Скот Паркър от Тотнъм) бе увеличено на 4 двубоя заради предишен червен картон.

Бившият играч на Интер бе изгонен и срещу Ливърпул в края на миналата година и заради това към предстоящата му санкция ще се добавят още 2 срещи, което заедно с автоматичното наказание прави 3 срещи.

Ако обаче нападателят бъде признат за виновен за изключително груба игра (срещу Александър Сонг), нови 3 двубоя ще се се добавят към наказанието. Ако това се случи, то Балотели ще бъде наказван за трети път през сезона, което потенциално увеличава крайната му санкция на 9 двубоя.

Ако всички предписания на дисциплинарния правилник бъдат спазени, италианецът ще пропусне срещите на своя тим до края на сезона и първите 3 срещи от следващия. С предишните си провинения скандалният нападател може да натрупа сумарно наказание от 14 мача за целия сезон.