Арсенал записа осма победа в последните си девет шампионатни мача, като се наложи в емоционален сблъсък над Манчестър Сити с минималното 1:0 в дербито от 32-я кръг на Висшата лига. „Топчиите” се представят отлично през последните два месеца, и го показаха отново на „Емирейтс” в неделния следобед. Ман Сити пък регистрира трети пореден двубой без победа, а последните си пет загуби „гражданите” допуснаха именно с резултат 0:1.

Загубата отдалечи Сити на цели осем точки от Манчестър Юнайтед, и титлата вече е все по-близо до витрината на „червените дяволи”. Арсенал пък взе преднина на Тотнъм в битката за третото място в Премиършип, като е на 10 от Ман Сити със своите 61.

Арсенал напълно заслужи успеха, като имаше двойно повече положения пред вратата на Джо Харт, а освен това и владееше изцяло контрола над топката. Сити бе по-остър през първото полувреме, и още в началните минути Робин ван Перси трябваше да спасява мрежата, избивайки от голлинията. Това обаче бе и единственият точен удар в полза на гостите.

Арсенал удари три греди – една през първото и още две през второто полувреме, като Ван Перси бе замесен в първите две. Първо удара му с глава бе отклонен от Томас Вермален в стълба, а след това самият холандец нацели пак с глава основата на гредата на Харт. Накрая и Тио Уолкът изпробва Харт, като вратарят изби удара му в гредата, десетина минути преди края.

Късметът на Джо Харт обаче вече го напусна в 87-та минута, когато Микел Артета отне топката от Давид Пизаро, напредна, и от двайсетина метра стреля прецизно и силно в долния ляв ъгъл на английския национал.

В 90-та минута всички надежди на Ман Сити поне за равенство се изпариха, след като Марио Балотели си получи закъснелия червен картон, за втори жълт. Италианският нападател бе за гонене още преди почивката, заради изключително грубите си нарушения, но Роберто Манчини го остави на терена и през второто полувреме, което сега ще го лиши от услугите на младока за следващия кръг.

Сити все пак имаше последен шанс в мача, предоставен от арбитъра във вида на пряк свободен удар, фронтално срещу вратата на Арсенал, но от него не произлезе нищо, и така „гражданите” си тръгнаха с празни ръце от Лондон, а нищо чудно да останат и с празни ръце от сезона.