Най-критикуваните. Най-добрите. Най-богатите. Някои от тях са гръбнакът на националния отбор. Част от тях са голяма класа. Всички български футболисти искат да идат там... в чужбина. Понякога обаче следва разочарование.

Легионерите в общи линии преживяха трудни 12 месеца. Някои загубиха позиции. Други триумфираха. Трети се завърнаха. Четвърти се показаха. Пети изпаднаха... Шести се върнаха в България, защото просто годините им станаха множко. От всичко имаше по малко.

Англия

Ще започнем с него. Димитър Бербатов стана шампион на Англия и игра финал в Шампионската лига. Да, Митко не успя да се превърне в лидер на Юнайтед, но това едва ли е чак толкова лесна работа. Понесе куп критики, както в Англия, така и у нас. Някои бяха реални, други ще наречем пресилени. Каквото и да се говори, Бербатов носи номер 9 в Манчестър Юнайтед. Когато е на лагер преди мач с „червените дяволи”, всяка сутрин Митко закусва със Сър Алекс, Уейн Рууни, Пол Скоулс, Райън Гигс, а доскоро и с Роналдо. Не е зле, нали?!

Стилиян Петров направи перфектна година в Англия. Стана играч на миналия сезон в Астън Вила. След трансфера на Гарет Бари в Манчестър Сити, Стенли получи и капитанската лента. Българин е капитан на тим от Висшата лига -коментарът е излишен.

И тази година Мартин Петров се бори с куп травми. Крилото обаче има убийствен коефициент на полезно действие. Влиза и вкарва. После показва номера си на Марк Хюз, след което отново сяда на пейката. В Сити накрая уволниха уелсеца, а Мартин вкара в дебюта на Роберто Манчини. Този път не си показа номера и изписаната на фланелката фамилия. Чака нов договор. Ако не го получи, няма да остане на улицата. Към днешната дата новият контракт на Петров изглежда почти сигурен.

„Трите коня”, които теглят каляската на Мъри Стоилов, останаха самотни във Висшата лига. Ветераните Светослав Тодоров и Радостин Кишишев се завърнаха в България. По-точно в Литекс. Божинов си отиде в любимата Италия, ама за това по-късно.

Сашо Тунчев нямаше много късмет в Лестър. През първата част на годината отборът влезе в Чемпиъншип, но бранителят не игра много, защото се контузи тежко. Този сезон отново го мъчи коляното, макар че бившият „армеец” се завърна на терена. Тунчев липсва на Лестър, но още повече на националния.

Радослав Василев фигурира в списъците на Рединг, но никой не е чул да играе за първия, втория или някой друг тим на клуба. Младокът имаше и травма, като цяло информацията за него е бедна. Е, не може всички играчи на Емил Данчев да бъдат, като Бербатов.

Италия

След две мъчни години в Англия Божинов се завърна в Италия. Нещата си дойдоха на мястото. 12 мача и четири гола за Парма е едно добро начало. Отборът върви добре, а Валери е щастлив. В Англия вкара само един гол за Сити и разбра, че на това място просто не му върви. Трудностите промениха нападателя и той вече е далеч по-зрял. Успя да влезе под кожата на труден характер, като треньора на „дуковете” Франческо Гуидолин.

23-годишният Божинов е истински „ветеран” в сравнение с другите българи от Калчото. Марио Кирев е част от големия Ювентус, но на този етап не може да се пребори с жестоката конкуренция. Чат-пат се появява на някоя снимка до Буфон, но това не е достатъчно. Роденият в Сапарева баня вратар трябва да гони до последно отворилата се възможност.

Михаил Иванов вече записа няколко включвания в групата на Сиена. Чака дебют в Серия А, а през лятото игра финал при юношите. Направи впечатление и пресата в Италия го забеляза.

Антонио Михайлов пък стана шампион с Милан... За съжаление, говорим за тима на Милан до 17 години. Талантът има качества. Ако късметът му се усмихне, може да пробие в Калчото.

Владислав Мирчев, който преди време беше част от БАТЕ Борисов, сега се подвизава в Анкона. Този отбор е втори в Серия Б и крачи смело към елита. Мирчев, чиято позиция е в нападение, има шест срещи без гол. Тоест, нещата не стоят много добре.

В нискоразредния Лумезане щастието си търси младият Андрей Гълъбинов, който според някои италиански сайтове е руснак. Грешка, момчето си е наше, а отборът му сензационно стигна до осминафинал за Купата на Италия. Там Гълъбинов ще трябва да се пробва срещу Удинезе. Това е добра възможност...да те забележат по-смислени тимове от Ботуша.

Всъщност Гълъбинов е закърмен със спорта. Дядо му е покойният вратар Йордан Филипов, който е ставал осем пъти шампион с ЦСКА. Баща на Андрей е ексволейболният национал Асен Гълъбинов, майка му Паулина Филипова също е играла волейбол.

Германия

В Бундеслигата традиционно имаме добри позиции през годините. Сега обаче нещата са по другояче. Пелето, Рангелов и Енерги изпаднаха от елита. Митко отиде в Борусия Дортмунд, но в момента е контузен, а на този етап не успява да се наложи. Ангелов остана в Котбус, но тимът все още е в средата на класирането.

Чавдар Янков също е във Втора Бундеслига. Преотстъпиха го в Дуисбург. Закъсня за няколко тренировки, но поне в момента е здрав, което е добре. Янков продължава да търси себе си в Германия, след като започна подобаващо преди няколко години. Трябва да си наляга парцалите, за да развие потенциала, който има.

Валери Домовчийски е на път също да изпадне с неговия Херта. Нападателят вкара някой и друг гол в Лига Европа, но кризата в „Старата дама” не подмина и него. Евентуалното изпадане може да бъде и за хубаво. Времето ще покаже.

Атанас Курдов контузи коляното си. Продължава да е твърде далеч от първия състав на Байер Леверкузен и мъжкия футбол. Жалко.

Във второто ниво на немския футбол е и Асен Караславов. Играл е пет мача до този момент, а Венци Стефанов често ни напомня, че трябва да е национал. Е, явно не е чак такава загуба за “трикольорите”, че бранителят не е в състава.

Павел Дочев е треньор, но без ангажимент на този етап. Ясен Петров пък играл в някакъв местен аматьорски отбор за удоволствие през годината, но това е по-скоро любопитка.

В Бундеслигата нашите май попаднаха в ролята на “изпаднали германци”.

Холандия

Шапки долу за Станислав Манолев. Бившият футболист на Литекс проби в ПСВ Айндховен без да му мигне окото. Впечатляващо.

В страната на лалетата лека-полека се налага и Ники Михайлов. Вратарят хвана дузпа срещу Спортинг Лисабон, а Твенте е лидер в актуалния шампионат. На този етап Ники пази в мачовете за Купата, а и в част от срещите в Европа.

Испания

Там хич ни няма. Какви години имаше с българско участие в Примера... Сега разчитаме на една голяма надежда. В Реал Мадрид отглеждат нашия талант Мартин Кожухаров. Казват хубави неща за него, но е твърде малък - на 17. Дай Боже, нещата да се получат.

В Осасуна расте друго българче - Ивелин Василев. Здрав нападател, който игра и за юношите на България.

В Русия съм, в Русия съм...

Въпреки многото му татуировки Благой Георгиев ще почака. В Русия, по-точно в Амкар продължават да се кръстят в тримата българи - Пеев, Кушев и Сираков. Отборът се спаси, а нашите на практика са незаменими. За кратко в този клуб се подвизаваше и Мечо Телкийски.

Валентин Илиев и Благой Георгиев също не изпаднаха с Терек Грозни, въпреки че и това можеше да се случи. Двамата, и най-вече Модната икона, намазаха с някои друг джип покрай щедростта на богатите босове от Грозни. Хвала на такива началници, в тази световна финансова криза.

Цецо Генков не успя да откъсне в Динамо Москва и Локо София си го прибра. Явно руският шампионат не е за всеки. Провалът на Генков е бял кахър в сравнение с „Казанската” афера.

Украйна

Велизар Димитров е част от сензационния възход на Металург Донецк. Бившият играч на ЦСКА няма поводи да се притеснява от представянето си в Украйна.

Турция

Ашколсун на Димитър Иванков, който продължава да е постоянна величина в турското първенство. Железен на вратата за Бурса, а от време на време вкарва и по някоя дузпа за цвят.

Емил Ангелов помогна на Денизли да се спаси от изпадане миналия сезон, но в момента тази задача изглежда неизпълнима. Отборът е зле, а Бабангида забрави да вкарва.

Румъния

Крум Бибишков не успя в гранда Стяуа Букурещ. Язък, това беше прекрасна възможност, но таранът се провали с гръм и трясък в столицата на северната ни съседка.

Стоян Колев и Живко Желев играха на равнище в Оцелул, но един от братята Митал спря кранчето. Позната история. Двамата си биха камшика и чакат оферти.

Друг бивш кадър на Литекс Станислав Генчев също няма повод да се притеснява от играта си, напротив. Това не е лошо, тъй като румънският шампионат е с класа над нашата А група.

Полша

Нападателят Илиян Мицански влезе в елита на полския шампионат с тима на Заглебие. Нашият се скъса да вкарва във втора дивизия, а този сезон е твърд титуляр, като е реализирал три попадения. Заглебие обаче е твърде скромен от началото на кампанията и е на предпоследната позиция във временното класиране.

Израел

„Героят от лятото” Димитър Макриев загуби головото си докосване в Израел. Таранът има три гола в актива си за Ашдод, далеч от класата, която показа през първата част от календарната година.

Натурализираният Томашич успя да се наложи през настоящия сезон в Макаби Тел Авив, но отказа да играе за България. Поне на този етап...

Топузаков и Телкийски се върнаха в Левски, след добър период в столичния Апоел.

Други

Български футболисти в елитните дивизии на Франция и Испания няма, но в Азербайджан е пълно с наши сънародници. Икономическият възход на тази страна помага да си вадят хляба играчи като Сашо Томаш, Иван Цветков, Николай Вълев-Гонзо, Петър Златинов и Костадин Джамбазов. По-лошото е, че по-голямата част от тези имена са твърди резерви.

През годината се заговори, че младият Стоян Нинов е подписал с бразилския Интернасионал Порто Алегре. Култово! Е, на този етап нашият човек играе за юношите, но ако пробие при мъжете ще е любопитно.

Със сигурност родни играчи ритат топката и в Казахстан, но става малко прекалено и досадно.

Треньорите

Е, няма как да не почнем с Христо Стоичков. Камата направи фамозен финален спринт с Мамелъди Съндаунс. Както винаги около него ври и кипи. Кавалерът на Златната топка даде няколко уникални интервюта на своя неповторим английски. Чест му прави, че се бори като куче за треньорската си кариера. Няма да е чудно, ако на края Ицо вземе, че триумфира. Не е лошо, макар и в ЮАР.

Херо се провали в Амкар. Димитров не успя да пробие в силното руско първенство. Асистентът му Алекси Желязков обаче остава в тима от Перм.

Стойчо Младенов продължава да изкарва прехраната извън Европа. Сега е в Египет. По едно време печелеше едни купи на един залив.

Номер едно сред българските треньори в чужбина е Николай Костов. Специалистът прави фурор в Металург Донецк. Класира тима в Лига Европа. Този сезон отново нещата му вървят добре. Металург е в челото, а продължава и за Купата на страната. Без да е обременен от работата в българското първенство, Николай Костов успя да пробие в силен шампионат. Изводът е ясен...