Отборът на Милан постигна важен успех в битката за титлата в Серия А, след като надделя с резултат 2:0 над гостуващия на „Сан Сиро“ тим на Дженоа. Рафаел Леао откри в 11-ата, а Жуниор Месиас удвои и оформи крайния резултат в 87-ата минута.

Gulliver/GettyImages
38 снимки

„Росонерите“ не изиграха най-хубавия си мач, въпреки че имаха предимство и владееха инициативата. В крайна сметка успехът беше най-важен, тъй като по този начин възпитаниците на Стефано Пиоли отново се върнаха на върха в първенството с 71 точки и две преднина пред шампиона и градски съперник Интер, който по-рано в петък победи отбора на Специя.

Ситуацията за Дженоа пък продължава да бъде тежка, след като „грифоните“ са в опасната зона, на 18-а позиция, с актив от 22 точки, с три по-малко от спасителния бряг.

В следващия кръг Милан гостува на Лацио, но преди това среща Интер в мач-реванш от 1/2-финалите за Купата на Италия. Дженоа пък приема Каляри, който заема последното място над чертата.

КЛАСИРАНЕ В СЕРИЯ А / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ


Срещата стартира в спокойно темпо, като домакините владееха повече топката в първите минути.

Именно „росонерите“ поведоха с първата си сериозна атака. В 11-ата минута Пиер Калюлю напредна отдясно и центрира отлично в наказателното поле, където на далечната греда Рафаел Леао стреля от воле и откри в даления ъгъл – 1:0. По този начин беше сложен край и на головата „суша“ за Милан, който не бе вкарвал попадение ов последните си два мача.

Следващитe минути бяха скучни, като „росонерите“ владееха топката, но така и не успяваха да стегнат до нещо по-интересно пред вратата на защитаващия се добре Дженоа.  

В 29-ата минута капитанът на гостите Милан Бадел реши да стреля от дистанция, но доста неточно.

Домакините отново натиснаха в търсене на втори гол и в 36-ата минута имаха хубава възможност да го постигнат. Франк Кесие проби в наказателното поле отляво и комбинира с Алексис Салемакерс около точката за дузпа, който обаче прати топката високо над вратата.

В добавеното време на първата част Дженоа имаше изненадващ шанс да израни резултата. Бадел комбинира с Пабло Галдамес в наказателното поле, който стреля, но неточно.

Ситуацията на терена не се промени много и в началото на втората част, когато Милан продължи да има предимство в притежанието на топката, но голови ситуации пред вратата на Сиригу липсваха.

В 57-ата минута „росонерите“ пропуснаха една от малкото си чисти възможности да удвоят  резултата. Алексис Салемакерс беше намерен на десния фланг, след което центрира в наказателното поле, където Жиру стреля от въздуха, но не успя да намери очертанията на вратата.

Две минути след  това можеше да се стигне до фрапантен автогол във вратата на скучаещия Майк Менян. В опита си да изчисти топката Матео Габия я насочи към собствената си врата, но френският страж на успя да я улови. 

В 77-ата минута голмайсторът Рафъел Леао отправи опасен удар, който обаче беше отразен от Сиригу.

Последваха неточен изстрел на резервата на гостите Филипо Мелегони и слаб удар на Кесие.

Милан подпечата успеха си три минути преди края на срещата. „Росорерите“ организираха отлична атака отляво, при която резервата Анте Ребич центрира на втора греда за друг играч появил се от резервната скамейка - Жуниор Месиас, който стреля, но Сиригу направи страхотно спасяване и спаси. Топката обаче се върна в Месиас, който отблизо този път не сбърка и отбеляза за крайното 2:0. Попадението беше разгледано със системата ВАР за евентуална игра с ръка на хърватина, но в крайна сметка голът беше признат.

В последната четвърта минута от добавеното време Дженоа все пак можеш да върне един гол, но вратаря Менян отрази опасен удар с глава на резервата Матия Дестро и така запази мрежата си „суха“ в седми пореден мач във всички турнири.


FT | МИЛАН – ДЖЕНОА  2:0

1:0 Рафаел Леао 11'

2:0 Жуниор Месиас 87'

Серия А, 33-и кръг

Стартови състави на двата отбора:

МИЛАН (4-2-3-1): 16. Майк Менян – 20. Пиер Калюлю, 46. Матео Габия, 23. Фикайо Томори, 19. Тео Ернандес - 8. Сандро Тонали, 4. Исмаел Бенасер - 56. Алексис Салемакерс, 79. Франк Кесие (к), 17. Рафаел Леао - 9. Оливие Жиру​

Старши треньор: Стефано Пиоли

ДЖЕНОА (4-2-3-1): 57. Салваторе Сиригу - 15. Йохан Васкес, 65. Лео Йостигор, 13. Матиа Бани, 16. Силван Хефти - 47. Милан Бадел (к), 99. Пабло Галдамес - 20. Калеб Екубан, 8. Надием Амири, 32. Мортен Френдруп - 9. Роберто Пиколи

Старши треньор: Александър Блесин


Главен съдия: Даниеле Кифи, Италия

Стадион: „Сан Сиро“, Милано, Италия