Финалът реванш за Копа Либертадорес, който ще се играе на "Сантиаго Бернабеу" в неделя, ще има икономическо влияние на стойност 25 милиона евро за столицата на Испания, смятат експерти по спортен маркетинг.

Професорът в бизнес училището EAR и специалист по комерсиализация, продажби и маркетинг в спортния бизнес Хайме Фортуньо изчисли, че двубоят ще донесе 25 милиона на Мадрид като го сравни с други големи финали като този в Шампионска лига през 2017, който донесе 51 милиона евро за Кардиф.

"Мачът Ривър-Бока генерира вълнение, в спортно отношение и извън него. Това е "Мачът" в Южна Америка. Мадрид прие този мач. Казват, че Флорентино Перес се е съгласил за мача само за 2 минути, но дали Мадрид е готов?", пита Фортуньо.

Къде обаче ще отидат въпросните 25 милиона? От тях 50% ще отидат в местните хотели, 20% в ресторантите, а 10% за пазаруване. Остатъкът ще бъде за организациите, замесени в организацията на мача. "Ако погледнеш от икономическата гледна точка, да организираш това събитие е добра възможност за града и държавата."

Само че специалистът смята, че този двубой носи определен риск за насилие и в Мадрид може и да не са си направили правилно сметките. "Това има цена и Мадрид е готов да мобилизира повече от 2 хиляди полицаи през уикенда. Въпросът е кой ще плати за всичко това? Трябва ли държавата да плати затова или трябва да бъде разрешено с допълнителни плащания от други държави?"