27 мача след началото на сезона за европейския клубен шампион Реал Мадрид сметките показват най-слабата продукция в атака от 2006/2007 г. (при Фабио Капело) насам.

Тимът е вкарал 55 гола в 27 двубоя (колкото и в онази кампания) във всички надпревари. В Ла Лига ситуацията е още по-обнадеждаваща - 24 попадения след 16 изиграни срещи - най-лошите цифри след сезон 1993/1994 г.

Една от главните причини за спада на головия процент е напускането на Кристиано Роналдо. Въпреки че се премести в друго първенство през лятото - Серия А, с тима на Ювентус, португалецът продължава да показва, че е един от двамата най-силни голмайстори на планетата.

След един полусезон със "Старата госпожа" Роналдо вкара цели 15 гола (14 в лигата) и така оформи своите 49 попадения за календарната 2018-та. 28 от тези попадения бяха с екипа на Реал Мадрид. Любопитното е, че нападателят Гарет Бейл има 27 гола през цялата година. 

С идването на Сантиаго Солари цифрите в предни позиции се повишиха. Реал е реализирал 34 гола в 13 мача (2,6 на мач) при аржентинеца, докато при Жулен Лопетеги - 21 гола в 14 мача (1,5 на мач).  

В Испания вече заговориха за зимни трансфери "на пожар" през януари. Клубът обаче не е свикнал с подобна политика. Последният, който дойде през зимата, бе Емануел Адебайор - през януари 2011 г., по искане на Моуриньо. В 22 срещи до края на сезона той се разписа 8 пъти.

Един подобен трансфер обаче би бил крайно рискован с оглед и на факта, че силните и качествени футболисти вече са играли в Шампионската лига - и няма да могат да го правят отново с втори различен отбор през пролетта.

В момента с най-много попадения за "белите" са Карим Бензема (11), Гарет Бейл (10) и Серхио Рамос (6).