Бившият шеф на скаутския отдел на Барселона в Южна Америка - Андре Къри заяви, че крилото на Реал Мадрид -Винисиус бил дал съгласие за трансфер в Барселона, но се отметнал в последния момент. Бразилецът беше главният герой при победата срещу Ливърпул в един от най-добрите мачове в кариерата си.
 
„Влязохме в контакт с Винисиус три години и половина преди Реал Мадрид. Но в крайна сметка неговите агенти, които вече имаха споразумение с Барса, ни предадоха. Не го очаквах, защото бяхме и приятели, аз бях гост на сватбите на техните деца. Но в решителния момент получихме нож в гърба от тях. 15 дни преди да премине в Реал, Винисиус заяви, че е фен на Барселона, а Неймар е неговият идол. Каза още, че според него Меси е по-добър от Кристиано Роналдо.
 
Агентите на Винисиус - Фредерико Пена и Стефано Хавила заедно с бащата на Винисиус бяха в Барселона, когато получиха обаждане от Флорентино Перес. Отидоха, но после се върнаха в Барселона и сключихме окончателното споразумение. Стиснахме си ръцете, но след това изчезнаха и ни предадоха", каза още Къри.
 
Скаутът добави, че Барселона е искала да привлече заедно с Винисиус и сънародника му Родриго. 
 
„От Барселона бяха готови да платят 18 милиона за Винисиус и още 20 милиона за Родриго. В Мадрид първоначално искаха само Винисиус, но после започнаха да се страхуват, че ще подпишат с грешния играч (б.р. Винисиус) , а ние с правилния (б.р. Родриго). Ето защо решиха да вземат и двамата, въпреки че са на една и съща възраст, на една и съща позиция и извън Европейския съюз. Познавах Родриго отдавна и бях убеден, че той има  профил да играе за Барса. Затова и започнах преговари с неговия агент Ник Аркури", обясни Къри.
 
В крайна сметка Реал Мадрид похарчил близо 60 милиона евро за Винисиус - 45 млн. за Фламенго, 6 млн. за комисионни и още 8 млн. бонус за „подписване“. Трансферът на Родриго пък струва на Белия балет около 65 милиона евро, като бонусите са около пет пъти повече. От Барса отказали да дадат повече пари от първоначалната оферта.