Барселона цъфти, а Реал Мадрид страда - това е равносметката след 10 кръга в Ла Лига. Може ли временният вариант за наставник на "Белия балет" - Сантиаго Солари, да обърне посоката на развитие на Реал и отново да вкара европейския клубен шампион в триумфалния калъп?

Барса изглежда, че набира скорост на върха в Ла Лига, но тимове като Алавес и Севиля показват зъби и създават натиск върху шампиона.

Ето какво ни предлага 11-ият кръг във футболния шампионат на Испания :

Леганес - Атлетико Мадрид

Леганес показа, че може да поваля големите, след като взе скалпа на шампиона Барселона в края  на септември (2:1). Все още обаче тимът не може да намери нужното постоянство и към момента се намира в зоната на изпадащите. Атлетико сякаш напипа ритъма, като в последните 6 мача регистрира 4 победи и 2 равенства.

Наставникът на домакините Маурисио Пелегрино има сериозни кадрови проблеми, след като аут за срещата са Александър Шумановски, Есекиел Муньос и Унай Бестинза. Така в тройката защитници се очаква да бъдат Тарин, Сиовас и Омеру, а нападението в схема 3-4-1-2 да се води от Ен-Несери и Карийо.

Единствените проблемни за гостите са бранителите Люка Ернандес и Хосе Хименсе, но с оглед идващия мач от Шампионска лига срещу Борусия Дортмунд, те може би ще бъдат запазените. Хуанфран се завръща след наказание, а Анхел Корея би трябвало да стартира по десния фланг на полузащитата.

В последните си две домакинства Леганес успява да завърши при 0:0 срещу градския мадридски съперник.

Срещата между Леганес и Атлетико Мадрид е в събота, 3 ноември, от 14:00 часа, като нея ще можете да следите пряко по Max Sport 2.

Реал Мадрид – Валядолид

Това определено бе бурна седмица за Реал Мадрид, който уволни треньора си Жулен Лопетеги, след едва 4 месеца и половина начело, и назначи аржентинеца Сантиаго Солари. Временният наставник започна с победа – 4:0 срещу Мелия за Купата на краля, където се видя освежаване в редиците на „Белия балет“. Големият въпрос сега е дали Солари ще остане за постоянно начело на тима, или Флорентино Перес ще реши да назначи по-опитен специалист. Ситуацията в Реал не е никак благоприятна след фиаското в „Ел Класико“ (0:5) срещу Барселона и нито един успех в последните си пет мача в шампионта.

Новакът Валядолид, от своя страна, може да изненада неприятно всеки, като след 10 изиграни кръга тимът е в Топ 6 с четири победи в последните си шест двубоя.

За повторния дебют на Солари на „Бернабеу“ (след този като футболист) аут за срещата са Дани Карвахал, Мариано Диас, Хесус Вайехо, Рафаел Варан и Марсело. Очаква се по двата фланга на защитата да действат Начо Фернандес и Алваро Одриасола. В халфовата линия ще са Иско, Кроос и Модрич, а напред головете се очакват от Бейл, Бензема и Асенсио. Голяма е вероятността Касемиро да застане редом до Рамос в центъра на защитата.

За гостите сигурен отсъстващ е Кеко, а под въпрос са Дуйе Чоп и Иви. В схема 4-4-2, с изявен защитен блок пред своето наказателно поле, Енеш Юнал и Лео Суарес, ще опитат да създадат проблеми на пропускливата отбрана на „белите“.

Последните двубои между двата тима са от сезон 2013/2014 г., когато Реал печели с 4:0 у дома и прави 1:1 като гост. Мадридчани печелят последните си 4 мача срещу този съперник на „Бернабеу“, като дори вкарват повече от 4 гола в тези срещи.

Срещата между Реал Мадрид и Валядолид е в събота, 3 ноември, от 17:15 часа, като нея ще можете да следите пряко по Max Sport 2.

Валенсия – Жирона

Валенсия страда сериозно в началото на сезона. Едва една победа в 10 мача (плюс 8 равенства и 1 загуба), правят така че тимът да се намира в средата на долната половина на таблицата. Жирона, от своя страна, е регистрирал четири загуби в последните си пет срещи, но натрупаните точки в началото на сезона оставят каталунците в средата на класирането.

Домакините няма да могат да могат да разчитат на Денис Черишев и Дани Парехо, докато Кристиан Пичини и Гонсало Гедеш са под въпрос. Очаква се в средата на терена да оперират Франсис Коклен и Жофри Кондогбия, а нападението, в схема 4-4-2, да водят Батшуай и Морено.

За гостите проблемите са дори повече – аут са Йохан Мохика, Кристиан Стуани, Адай Бенитес, Порту, Дъглас Луис, Хуанпе и наказаният Антонио Лосано. Алекс Гранел е под въпрос. Нападението на тима ще бъде водено от Патрик Робъртс, Сейду Думбиа и Борха Гарсия.

През миналия сезон Валенсия взе две победи с по 1:0 срещу този съперник.

Срещата между Валенсия и Жирона е в събота, 3 ноември, от 19:30 часа, като нея ще можете да следите пряко по Max Sport 2.

Райо Валекано – Барселона

Мач между лидера и предпоследния в таблицата. Изглежда, че Барселона се намира във възходяща форма, в противовес на кризисните процеси в големия враг – Реал Мадрид. Каталунците взеха „Ел Класико“ (5:1) с брилиянтен футбол и съкрушителен резултат, което отново ги качи на върха в Ла Лига. Сега наред е един не толкова амбициозен съперник, който би трябвало да не създава трудности. Новакът Райо е 19-ти с едва един успех в първите си 10 мача, което означава, че тимът ще се бори за своето оцеляване през тази година.

За домакините от Мадрид Тито е аут, докато Санти Комесана, Горка Елустондо и Алваро Медран са под въпрос. Очаква се Алекс Галвес да продължи да бъде до Жорди Амат в сърцето на защитата на Райо и в двубоя с Барса. Тимът ще заложи на трима в атака – Адри Ембарба, Раул Де Томас и Гаел Какута.

За Барса проблемни са само контузените Томас Вермаален, Самуел Юмтити и Лионел Меси, но срещу Реал се видя, че „блаугранас“ могат и без своя голям лидер. Няма как Валверде да не направи и някои рокади с оглед на предстоящия мач срещу Интер в Шампионската лига. На мястото на Меси, по десния фланг на нападението, отново ще бъде Рафиня Алкантара.

Барселона има чудесни показалите срещу този съперник, печелейки последните си 11 мача. Каталунците са вкарали общо 23 гола в последните си 5 пътувания до „Вайекас“.

Срещата между Райо Валекано и Барселонае в събота, 3 ноември, от 21:45 часа, като нея ще можете да следите пряко по Max Sport 2.

Ейбар – Алавес

Алавес прави изумителен старт на сезона с шест победи, 20 точки и втора позиция в класирането след 10 изиграни кръга – само на пункт зад лидера Барселона. Момчетата на Абелардо Фернандес са записали 4 победи в последните си 6 двубоя. Ейбар се задържа умело над чертата и по всяка вероятност ще намери път към спасението и четвъртия си пореден сезон в Ла Лига.

В баското дерби срещу Алавес аут за домакините са Педро Леон и Гонсало Ескаланте. Под въпрос са Марко Дмитрович и Серхи Енрич. Пауло Оливейра ще бъде редом до Анайтс Арбия в сърцето на защитата, а Кике Гарсия трябва да води нападението с Чарлс.

За домакините няма да играят Мубарак Уакасо и Родриго Ели, а Шиме Наваро може да попадне в групата, но едва ли ще вземе участие. Борха Гастон се появи от пейката и вкара срещу Виляреал, така че сега може да получи по-голям шанс за изява. Той трябва да води нападението на Алавес редом до Джонатан Калери в схема 4-4-2.

Срещата между Ейбар и Алавес е в неделя, 4 ноември, от 13:00 часа, като нея ще можете да следите пряко по Max Sport 2.

Виляреал – Леванте

Виляреал при Хавиер Кайеха изпитва сериозни трудности през този сезон. Тимът е с едва един успех в последните си шест двубоя и се намира на позиция над зоната на изпадащите. Леванте прави хубав сезон, като момчетата на Пако Лопес наредиха четири победи в последните си четири мача, което ги доближи дори до местата, даващи право на участие в европейските клубни турнири.

Домакините от „Естадио Ла Серамика“ страдат от немалко проблеми, предвид отсъствието на Бруно Сориано, Хави Фуего и Карлос Бака. Под голяма въпросителна са Карл Екамби, Даниеле Бонера, Мариано Барбоса и Мануел Моралес, които страдат от различни травми. Алфонсо Педраса ще продължи да действа отляво на нападението, докато като централен нападател отново ще видим Жерард Морено.

За Леванте проблемни са Арманду Садику, Никола Вукчевич, Ерик Кабако и Коке. Емануел Боатенг може да се включи в игра, но през седмицата имаше главоболия с контузия. Едва ли обаче Пако Лопес ще прави някакви промени в сравнение с последните си мачове.

Срещата между Виляреал и Леванте е в неделя, 4 ноември, от 17:15 часа, като нея ще можете да следите пряко по Max Sport 2.

Реал Сосиедад – Севиля

Силният старт на Севиля така и не се отплаща с първо място в таблицата, най-вече заради загубата от Барселона преди две седмици (2:4). Това свали тима до 3-ата поизция, дори зад Депортиво Алавес. Реал Сосиедад видимо гони „златната среда“ и към момента я постига, въпреки само едната победа в последните пет си мача.  

Аут за домакините са Мартин Меркеланс и Лука Санали, а Раул Навас, Хосеба Залдуа и Микел Мерино са под въпрос. Диего Йоренте ще продължи като централен бранител в стартовите 11, а на десния бек трябва да бъде Андони Горосабел. Оярсабал, Пардо и Рамирес ще бъдат за централния нападател Уилям Хосе.

За трудното домакинство на „Аноета“ Пабло Мачин няма да може да разчита на Максим Гоналос и Симон Кяер. Голмайсторът Андре Силва изплаши с лека контузия през седмицата, но късен фитнес тест ще определи дали той може да вземе участие в двубоя. Тримата в защита, в схема 3-4-1-2, ще бъдат Даниел Карисо, Серхи Гомес и Жорис Няньон. Напред отново се очаква да бъде триото, застанало в „обърнат триъгълник“, Сарабия, Бен Ядер и Силва.

Срещата между Реал Сосиедад и Севиля е в неделя, 4 ноември, от 19:30 часа, като нея ще можете да следите пряко по Max Sport 2.

Бетис – Селта

Въпреки че Бетис се справя добре в турнира Лига Европа, тимът изпитва трудности в шампионата. Момчетата на Кике Сетиен са записали три загуби в последните си три срещи, което свали севилци в долната половина на таблицата. Селта надделя над Ейбар (4:0) в последния кръг, което даде глътка въздух на галисийци с оглед на това, че те нямаха успех в последните си пет срещи.

Хави Гарсия е аут за домакините, но те нямат други кадрови проблеми пред себе си. Очаква се, след контузия, Андрес Гуардадо да се завърне на терена, докато Лорен Морон ще води атаката на Бетис, въпреки лошата си голова форма.

За Сетла аут е Матиас Йенсен, а младата звезда Емре Мор е под въпрос заради мускулни проблеми на прасеца. Очаква се Антонио Мохамед отново да действа с четирима в защита, но в един момент може да премине и с петима, връщайки назад Нестор Араухо. Аспас, Мендес и Буфал трябва да бъдат зад централния нападател Макси Гомес.

Срещата между Бетис и Селта е в неделя, 4 ноември, от 21:45 часа, като нея ще можете да следите пряко по Max Sport 2.

Еспаньол - Атлетик Билбао

Понеделнишкият мач ни предлага двубой между каталунци и баски – нещо, което винаги привлича вниманието, заради страстта и неутолимото желание за успех, вкоренено в гените на тези общности.

Еспаньол е в хубава серия от три победи и две равенства в последните си пет мача, като последната загуба на тима бе в средата на септември (0:1) – от Реал Мадрид. По стечение на обстоятелствата това бе и последната победа на „Белия балет“ в шампионата.

Атлетик има само 1 успех от 10 мача през сезона, което свали тима почти до зоната на изпадащите. Явно треньорската рокада преди старта на сезона, и идването на Едуардо Берицо, не дават нужните плодове.

Неналичен за домакините е контузеният Ернан Перес, а Пабло Пиати вече е готов да застане по десния фланг на нападението. Едва ли младият треньор Руби ще прави други промени по състава си. В схема 4-3-3 в атака трябва да действат Серхио Гарсия, Борха Иглесиас и Пабло Пиати.

За гостите от Билбао единственият контузен е Иняки Лекуе. Очаква се Арис Адуриц да води нападението на тима редом до Сусаета и Уилямс в схема 4-3-3.

Срещата между Еспаньол и Атлетик Билбао е в понеделник, 5 ноември, от 22:00 часа, като нея ще можете да следите пряко по Max Sport 2.