За бившата футболна звезда и настоящ треньор Зинедин Зидан се знае много. Но никога не е достатъчно. Историята на легендата е разказана в нова автобиографична книга. Автори са френските журналисти Патрик Фор и Жан Филип. Издава се от Hybrid Books.

Книгата може да се превърне в чудесен подарък за предстоящите празници, тъй като ще бъде на пазара от 3 декември. Насладете се на поредния откъс от книгата „Зидан“.

Две седмици по-късно Реал, който е загубил първия осминафинал в Шампионската лига срещу Арсенал на „Сантяго Бернабеу” с 0:1, не успява да се справи и на реванша в Лондон. Лопес Каро оставя всички млади футболисти на резервната скамейка, и залага на „старите”. „Килограмите тежат, годините също”, коментира вестник” Марка”, докато останалите издания критикуват старата гвардия: Роналдо, Бекъм, Зидан. Последният вече чувства, че тази атмосфера го задушава.

Първото място в първенството на Испания също е недостижимо, Барселона води уверено и не дава признаци, че може да изпусне титлата. Зизу се чувства наранен, неспособен да се мотивира за тренировките, и най-вече – не изпитва радост от играта.

Така на 25 април радио „Кадена Сер” съобщава, че Зидан е информирал президента на Реал, треньорите и лидерите на отбора Раул, Гути и Роберто Карлуш, че спира да се състезава след световното първенство. Отказва се от последната година на договора си.

Зидан обявява официално новината ден по-късно по „Канал плюс”. „След световното повече няма да играя футбол. Може би е малко странно, че го съобщавам сега, две седмици преди края на шампионата. Обмислил съм добре решението, и сега е моментът да го обявя. По-добре така, отколкото да дойда след световното, и да кажа: „Добър ден, спирам да играя, намерете си някой друг”. За Реал е важно да има достатъчно време за търсене на заместник”, заявява Зизу.

Зидан

източник: Hybrid Books

Той продължава с това, че през последните две години резултатите не са добри. „А в Реал се гледат само те и нищо друго. Но когато сте имали цел, оказала се недостижима, започвате да си задавате въпроси. Дори и да остана за още една година, аз знам, че няма да съм способен да играя по-силно. На моите години това вече е много трудно, да не кажа невъзможно. Не бих желал да преживея за трети път това, което се случи през последните два сезона”.

След това Зидан говори за предстоящото световно първенство, последното в кариерата му. „Имам нужда да се концентрирам върху него. Това е последната ми цел, не желая да мисля за нищо друго. Миналата година се върнах в националния отбор на Франция, но тогава все още играех и за Реал. Сега приключвам с всичко. Възможно е да продължа за удоволствие като аматьор, но с професионализма съм дотук. Искам да бъдем наясно с всичко това, преди да започнат хилядите въпроси. Когато отида на световното първенство, ще говоря само за него и за отбора на Франция, а не за това какво мисля да правя през следващия сезон”.

Няколко дни след това Зидан дава пресконференция, на която присъстват журналисти и кореспонденти на медии от цял свят. Там заявява: „Годишно има четири или пет важни за спечелване купи. Няма как да бъдат спечелени всички наведнъж. Но когато не вземеш нито една, това вече е лошо. Затова е по-добре да спреш. От две години не играя така, както бих искал. Вече не съм на 25. Всеки ден се оказва по-сложен от предишния. Не искам да бъда тук само заради присъствието ми. Когато продължих договора си, исках да бъде само с една година. Но Флорентино Перес ми каза: „Не, нека да бъдат две”.

Нова книга проследява живота и кариерата на Зидан