За живота и кариерата на легендарния Зинедин Зидан се знае много, но понякога детайлите са изключително любопитни.

Така е и с новата биографична книга „Зидан”, която проследява хронологично събитията в живота на французина от детските му години до края на сезон 2017/2018.

Автори са френските журналисти Патрик Фор и Жан Филип. Издава се от Hybrid Books.

източник: Hybrid Books

Представяме ви откъси от "Зидан", предоставени ексклузивно за GONG.BG:

Два дни по-късно Кан играе за втори път пред своя публика в мач от четвъртия си пореден сезон в елита. Отсреща съперник е солидният тим на Оксер. Когато обявява титулярния състав, Боро Приморак прочита и името на Зидан, който ще трябва да води играта.

Това учудва мнозина, тъй като през последния сезон Язид нито веднъж не е участвал в двубой от първа лига. За последно е прекарал 24 минути на терена срещу Каен преди повече от година. За пръв път сега ще излезе като титуляр.

В този ден Зидан е на 18 години и 42 дни, напълно зрял да играе на най-високото ниво във френския футбол. За жалост, доста хора не са на това мнение. И още от този първи мач като участник в стартовия състав, върху него и треньора Приморак се посипват критики. Действително, Язид играе добре. Но Кан губи тежко с 0:3. Ловът на виновници трябва да започне.

Няколко минути след мача, както става по всички стадиони, шефовете отиват при играчите и треньорите. В стаята на Боро Приморак влиза влиза един от местните политици. Нахвърля се върху него, че е заложил като титуляр на млад и неопитен играч. С наставнически тон раздава присъди, и накрая отсича:

...а вие искате да правите отбор с някакви си Зидановци!

Но малко след това Приморак се убеждава, че е на прав път. Пред стадиона го спира някакъв курортист, дошъл да гледа своите от Оксер. „Мосю, това момче е истински феномен“, казва зрителят по адрес на Язид.

източник: Hybrid Books

Няколко месеца по-рано Фернандес среща Фарид Зидан. Разпитва го дали евентуален трансфер в Марсилия би заинтересувал брат му Язид, макар че конкуренцията в състава е много по-изострена, отколкото в Кан. Отговорът е ясен: „Той може да играе при вас, по-добър е от всичките ви футболисти“. 

Но наблюдателите, които рядко обръщат внимание на Кан, искат още доказателства за класата на Зидан: голове, цифри, статистики. През последния сезон Язид е осмият в състава по игрово време с 1568 минути на терена, и седми по брой мачове – 31 от общо 38. Но има само пет гола, което изглежда малко.

В края на първенството Кан изпада във втора лига, след пет хубави години в елита. Ги Лакомб е на мнение, че Зидан повече няма бъдеще в този отбор. Във втора лига младежът ще изгуби цяла година, ще участва всяка седмица в мачове без голяма стойност. И то във възраст, когато би могъл да продължи да играе на по-високо ниво. Но точно тогава нито един отбор от първа лига не проявява интерес към него.
-       Ти ще трябва да го продадеш!

Така отговаря президентът на клуба Ален Педрети на въпроса на Лакомб какво да правят със Зидан. За пръв път на треньора ще му се наложи да осъществи търговска сделка.

Още същата вечер следва обаждане по телефона до Арсен Венгер, който води Монако. Но Венгер отвръща, че според него Язид не се е представил добре през последния сезон. Лакомб казва, че една от причините е в отбиването на военната служба, което го е откъснало за известно време от отбора. Но Венгер е непреклонен, и така вариантът с Монако отпада.

източник: Hybrid Books