Нова книга на футболна тематика ще бъде на разположение на феновете след 3-и декември.

„Зидан” проследява хронологично живота и кариерата на французина Зинедин Зидан от детските му години до края на сезон 2017/2018. Автори са френските журналисти Патрик Фор и Жан Филип. Издава се от Hybrid Books.

В следващите дни ще ви представим ексклузивни откъси от „Зидан”, предоставени специално за GONG.BG.

Кан, 1984 г. Няколко дни преди началото на учебната година започва футболната. На стадион „Морис Шевалие” се провежда детският турнир „Клод Ру”. Освен най-малките таланти на местната школа ще участват и още пет отбора от други региони.

Единият от тях идва от областта Прованс, чийто централен град е Марсилия. Групата оттам пристига ден преди турнира. След тренировката едното от момчетата - Жил Боа, получава болки в крака. Родителите му също са дошли да го гледат, и точно преди първия мач баща му забелязва, че нещо не е наред. Малкият свива лице от болка, едва пристъпва. Но въпреки всичко настоява да играе. Разбира се, таткото е против, настоява веднага да отидат на лекар.

За техен късмет наблизо е Жан Варо, специалист по детски футбол и откривател на таланти. Предлага да закара бащата и сина в близката клиника, където има някои познанства. На мястото на Жил Боа в състава попада един от резервните играчи с №13.

Когато мачът започва, мосю Варо вече пътува към болницата със стария си „Ситроен”, отзад се возят бащата и пострадалия му син. Диагнозата е ужасна: счупване. Когато се връщат на стадиона, мачът вече е завършил.

Скаутът така и не успява да впише в тефтера си най-добрите млади футболисти. Но печели за приятел Фернан Боа, бащата на тежко контузеното момче, който е възхитен от спонтанната му човечност.

Две години и три месеца по-късно в регионалния спортен център в Екс-ан-Прованс са събрани на лагер тридесетте най-добри юноши от Средиземноморската лига. От тях трябва да бъдат избрани 18 за по-голям национален турнир между областите.

Първите два дни са определени за тестове, а на третия трябва да се проведе футболна среща между два отбора от юношите. Жан Варо е предвидил да гледа играта, тъй като се интересува от централния нападател на име Фабрис Монашино. Оказва се обаче, че въпросният футболист не е включен в групата.

Все пак Варо отива на стадиона, където се срещат с Фернан Боа. По онова време последният вече е шеф във футболния клуб Септем. Двамата с удоволствие гледат мача един до друг.

Скаутът пита кое е това момче, което играе на мястото на Монашино. Фернан го знае отлично, тъй като е част от неговия клуб.

- Това е този, който игра вместо сина ми на онзи мач в Кан. Зидан. Помните ли го? Резервата с №13!