Битката в средата и долната половина на таблицата в Испания продължава да е изключтелно заплетена. Това се потвърди и с развръзката от мача между Ейбар и Жирона, които бяха вплетени в борбата за оцеляване, а след победата си "лос армерос" отново могат да мислят дори за място в Европа. 

На своя "Ипуруа" играчите на "асулгранас" разбиха каталунския съперник с 3:0 и хем се отдалечиха от опасната зона, хем могат да мечтаят и за нещо повече. Рубен Пеня преди почивката и Чарлес на два пъти след нея отбелязаха попаденията за успеха. Интересното е, че първият гол на бразилеца дойде само 9 секунди (!) след началния сигнал на втората част. 

Иначе още от самото начало на мача имаше интересни положения и пред двете врати. Още във 2-та минута гостите можеха да открият, но ударът на Валери Фернандес от изгодна позиция беше отразен от вратаря. А домакините не се бавиха с отговора си. 

Само три минути след това Фабиан Ореяна направи страхотен пробив, размина защитата на съперника и изстреля истински снаряд, но той срещна напречната греда. Така въпреки вихреното начало, статуквото остана непроменено. 

Кристиан Стуани и Алеиш Гарсия не успяха да се разпишат в минутите след това за каталунците, докато Серхио Енрич и отново Фабиан Ореяна не успяха да бъдат точни за Ейбар. И както развръзката отиваше към нулева първа част, домакините стигнаха до попадение. 

В 38-та минута Ореяна се реабилитира за пропуските си с хубав пас на ъгъла на наказателното поле за Рубен Пеня. Неговият мощен шут профуча покрай вратаря, за да забучи топката в сглобката на вратата за 1:0. При този резултат дойде и почивката. 

Буквално девет секунди след нея "лос армерос" вече водеха с 2:0. След изпълнението на центъра дълго подаване към Серхио Енрич беше свалено от него за Чарлес и той с хубав удар опъна мрежата зад вратаря за втори път. 

Всичко в мача приключи десет минути след това. Хонас Рамальо направи чиста дузпа и Ейбар получи шанс да оформи класиката в мача. Чарлес не трепна от бялата точка и на практика сложи точка на спора още преди да е изтекъл и час от началото на мача. 

В 81-та минута играчите на Жирона все пак пратиха топката зад голлинията, но попадението им беше отменено от рефера Гонсалес Гонсалес заради засада и гостите така и не можаха да си тръгнат за Каталуния поне с почетен гол. 

След тази развръзка Ейбар събра 29 точки на десетата позиция и диша далеч по-спокойно. Жирона е с 24 точки на 17-о място в класирането, а от опасния бряг го дели само точица. Последен под чертата е Райо Валекано, който обаче има мач от кръга.