Лидерът в Ла Лига – Барселона, записа поредна победа в испанското първенство, надвивайки с 2:0 като гост Жирона в мач от 21-ия кръг на Примера дивисион. В регионалното дерби точни за тима на Ернесто Валверде бяха Нелсон Семедо в деветата минута и Лионел Меси в 68-ата, които донесоха трите точки на „каталунците”.

Бойкият тим на Жирона показа страхотна игра в целия ход на мача, като направи редица пропуски, а в 51-ата минута бе ощетен. Реферът Пабло Фуертас изгони с пресилен втори жълт картон бранителя Бернардо Еспиноса, което свали значително „гарда” на домакините. Така Барселона заработи актив от 49 точки след 21 кръга в Испания, като преднината пред втория Атлетико Мадрид от пет точки се запази. Столичани спечелиха домакинството си срещу Хетафе в съботния ден с 2:0. Жирона пък остава 13-и с 24 точки.

Валвердре стартира с 4-3-3 на „Монтиливи”, като Лео Меси се завърна в стартовия състав, след като почива за Купата срещу Селта. Вляво на нападението застана Фелипе Коутиньо, а като централен нападател действаше Луис Суарес.

Жирона излезе в 3-4-2-1, а Кристиан Стуани поведе атаката на тима.

Донякъде учудващо, ала Жирона започна по-умело срещата, затруднявайки Барселона с висока линия на защитата си. Въпреки това опитът на „блаугранас” му спомогна и Барса „разчупи нулите” в деветата минута. Луис Суарес центрира в наказателното поле, а отбраната на Жирона изби топката в ничия зона в наказателното си поле. Там Артуро Видал се пребори за топката, която се върна към Нелсон Семедо, а бранителят на „блаугранас” отправи силен удар, който се оказа неспасяем за вратаря Буну – 1:0 за Барса.

Жирона Барселона

източник: Gulliver/GettyImages

Жирона реагира мигновено, а в 12-ата минута бе ощетен от рефера. Кристиан Стуани напредна през Жорди Алба, а защитникът на Барселона го задържа за фланелката, но наказателен удар не бе отсъден. Две по-късно Педро Алкала можеше да изравни резултата след грешка на Тер-Стеген, но не съумя.

В 16-ата минута Лео Меси изведе Фелипе Коутиньо. Бразилският халф си освободи място и стреля, но в тялото на стража на Жирона. Постепенно Барселона заиграваше все повече с топката, а ситуации имаше пред Меси и Иван Ракитич, които обаче не завършиха с гол, но те не бяха толкова чисти.

В 36-ата минута пък жиронци бяха близо да изравнят резултата. Тер-Стеген отново не излезе уверено, а прецени да остане на голлинията си. Еспиноса се извиси, но ударът му с глава не бе достатъчно точен.

Шест по-късно пък Жирона пропусна „златен” шанс. Кристиан Стуани бе изпуснат от отбраната на домакините и отправи удар, ала Тер-Стеген реагира брилянтно отблизо, избивайки с крак. Все пак топката отиде в Пере Понс, който стреля към вратата, но там бе Жерард Пике, който изрита топката от голлинията.

В 51-ата минута реферът Пабло Фуертес показа много странен втори жълт картон за Еспиноса. Централният бранител на Жирона пресира Луис Суарес в средата на терена, а Лучо се свлече на земята. Повторенията не потвърдиха достоверността в нечистото единоборство от бранителя на Барселона. Но това даде повод на Фуертес да бръкне в джобчето си и да изгони колумбиеца от срещата.

Жирона Барселона

източник: Gulliver/GettyImages

След численото си превъзходство Барса овладя трайно събитията на терена, а в 68-ата минута Жорди Алба се втурна по левия фланг. Той бе изведен добре и напредна, виждайки веднага вдясно Лео Меси. Капитанът на Барселона овладя и с голям финес прехвърли Буну, за да удвои – 2:0 за Барса. Това е 11-и гол за Меси в последните осем срещи с екипа на Барса.

Жирона Барселона

източник: Gulliver/GettyImages

Малко по-късно Суарес можеше да направи класика на „Монтиливи”, ала ударът му премина встрани. В 75-ата Лео Меси, като по чудо, пропусна да направи класически актива на "блаугранас", след като ударът му бе отразен от вратаря на Жирона. До края на срещата Луис Суарес и Фелипе Коутиньо също направиха пропуски, но до трети гол не се стигна.

В идния кръг лидерът в Испания приема Валенсия, докато Жирона гостува на Ейбар.