Съботният дуел между големите съперници в испанския футбол Барселона и Реал Мадрид няма как да не попадне в категорията „всичко или нищо“. Два от най-големите отбори в света влизат в битката от противоположни позиции, но, както знаем, в дербитата всичко се решава на терена, а елементи като форма или временно класиране имат напълно пренебрежима роля.

Преди двубоя на „Камп Ноу“ Реал се намира на 10 точки зад Барса, който е лидер в класирането при оставащи още 8 мача до края. „Белия балет“ също така изостава и на точка от градския си съперник Атлетико, така че победата е жизнено важна.

Барселона от своя страна продължава със серията от мачове без загуба и със сигурност изглежда като отбора с повече аргументи за титлата в Ла Лига. В последния си шампионатен мач каталунците направиха 2:2 срещу Виляреал, което може и да мине за тревожен сигнал. Въпреки това усещането е, че в Ла Лига Барса държи всички козове.

Една загуба в толкова важен мач и в толкова значим период от сезона може да даде началото на истинска катастрофа. Ясно, че и Реал, и Барса ще гонят трите точки, които освен въпрос на чест, се превръщат в нещо много повече.

Често се казва, че в сблъсъци от подобен калибър малките детайли решават всичко. Ето 5 фактора, които биха повлияли върху крайния изход от мача:

5. Битката по крилата

Когато се вгледаме във фланговете и на двата състава, едва ли бихме могли да очакваме нещо различна от вихрушка. И в защита, и в нападение формациите на Реал и Барса бъкат от талант по крилата – мадридчани залагат изключително много на Роналдо и Гарет Бейл, докато при Барса край тъчлиниите ще оперират Лионел Меси и Неймар. Подобни футболисти обещават доста проблеми за който и да е краен защитник, при все че испанските мастодонти разполагат с едни от най-добрите в света на тези постове.

Жорди Алба от известно време страда от проблем в глезена, но международната пауза дойде тъкмо навреме и испанецът ще бъде напълно готов за двубоя на „Камп Ноу“. Това са повече от радостни новини за треньора Луис Енрике, който иначе би имал сериозни главоболия предвид контузията на Жереми Матийо. Ако Алба не се бе възстановил, наставникът нямаше да има избор, освен да заложи на Адриано Корея, който въпреки огромния си принос през годините, със сигурност щеше да има много ядове срещу Бейл или Роналдо. Дани Алвеш продължава да бъде същата константна величина за „блаугранас“, която винаги е бил, така че Барса не бива да се притеснява повече от необходимото.

Задачите пред фланговите защитници на Реал – Марсело и Дани Карвахал – също няма да бъдат по-леки.

4. Иниеста в средата на терена

При онова 4:0 насред „Сантиаго Бернабеу“ Андрес Иниеста изнесе истинска лекция на Реал в центъра на терена. Ветеранът буквално правеше каквото си поиска с топката, като дори и да изключим впечатляващия му гол, той беше една от най-важните фигури за Барса. Иниеста умело дирижираше играта, като принуди Тони Кроос и Лука Модрич често да излизат извън позиция, за да го преследват по целия терен. Плеймейкърът на каталунците завърши срещата с 95 процента успеваемост при пасовете си и асистенция за попадението на Неймар.

Очакванията към опитния халф никога не са били малки и сега феновете на Барса се надяват да видят още един силен мач от него. Реал без съмнение е обмислил начини за противодействие срещу Иниеста, който при всяка удобна възможност ще бъде поставян под напрежение. Целта е да се ограничи неговото движение, което му позволи толкова лесно да разцепва защитата на Реал с извеждащи подавания в предишния мач.

Самият Иниеста показа, че е наясно със значението на дербито. „Това е първият финал от онези, които ни остават до края на сезона. Оттук нататък всички срещи са финали за нас“, коментира той преди утрешната среща.

3. Суарес срещу Рамос и Пепе

В първите си три издания на Ел Класико Луис Суарес успя да се отличи във всяко едно от тях. Той даде асистенция при дебюта си, вкара победния гол в следващата среща, а в най-скорошното се отчете с две попадения. Ел Пистолеро може и да понамали головото си темпо в последно време, ала отбор като Реал в никакъв случай няма да го подцени. Основното оръжие на мадридчани срещу уругваеца ще бъде присъствието на Серхио Рамос и Пепе в сърцето на защитата. Въпреки вече солидната си възраст, двамата остават едни от най-добрите на своя пост, а на всичкото отгоре са познати с уменията си да извадят от равновесие всеки съперник.

Суарес знае много добре срещу кого се изправя – през октомври, преди първото Ел Класико, той нарече Рамос „най-тежкият противник, срещу когото съм играл“. Въпреки това уругваецът се разписа на два пъти в онази среща, хващайки именно испанеца неподготвен. Бъдете убедени, че Рамос ще направи всичко по силите си, за да не допусне същата грешка в събота.

2. Вратарската битка – Браво срещу Навас

Въпреки категоричния успех на Барселона в предишната среща, няма как да не отбележим, че Реал щеше да е вкарал най-малко две попадения, ако не бяха геройствата на Клаудио Браво. Чилийският вратар изглеждаше нелепо добър на „Бернабеу“, като Роналдо дори не успя да го преодолее, останал напълно сам срещу него.

От другата страна обаче има не по-слаб страж. Летните спекулации и проваленият бартер с Манчестър Юнайтед за Давид де Хеа по никакъв начин не повлияха на Кейлор Навас. Костариканецът смълча доста от критиците си с изявите дотук, макар отборът съвсем да не се намира на позицията, която всички очакваха. Четирите гола, които допусна в първото си Ел Класико, със сигурност са повече от прекрасен стимул да развали вечерта на Барса в техния дом.

1. Лионел Меси

Няма как да не обособим един от най-бележитите играчи в историята на Ел Класико като отделна категория. Онова, което направи успеха на Барса над Реал в края на миналата година, още по-впечатляващ, бе, че каталунците дръпнаха с 3:0 в Мадрид, докато Меси още седеше на пейката. Тогава мнозина очакваха „блаугранас“ да има трудности без най-добрия си футболист, но бяха тотално опровергани. Меси не беше в кондиция, която да му позволи да стартира мача, ала и Барса като че ли не се нуждаеше особено от него в онзи миг.

Последвалите мачове помогнаха на аржентинеца постепенно да се върне към предишното си ниво и сега той изглежда повече от готов за сблъсъка с големия враг. Ключовият фактор при него ще бъде дали ще съумее да прави познатите си пробиви от дясното крило към центъра на терена. Когато това се случва обикновено Иван Ракитич се измества към тъчлинията и покрива зоната. Напоследък Луис Енрике опита да експериментира в това отношение, като започна да пуска Бълхата и отляво. Като цяло обаче той никога не е бил ограничаван в движението си, а ако Реал не го стори, ще страда много. Меси има навика да се представя много силно във важните мачове, което го превръща в самостоятелно ниво на заплаха.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS