Още с идването си начело на Реал Мадрид треньорът Зинедин Зидан подчерта, че иска да наложи атакуващ стил с контрол върху топката, който ще позволи на отбора да диктува темпото на мачовете. Шокиращо или не, френският наставник не смята да се отказва от своето верую в предстоящото Ел Класико.

Големият враг Барселона от години се идентифицира тъкмо с такъв почерк на терена, което прави предизвикателството на Зидан спрямо собствените му играчи още по-голямо. По времето на Жозе Моуриньо мадридчани успяваха да стигат до победи със съвсем други оръжия – като светкавични контри и агресивно противопоставяне във всяка зона по терена.

Зидан обаче твърдо не е фен на този подход. Вестник „Марка“ с известна тревога отбелязва, че 43-годишният специалист е начертал съвсем различен игрови план. Треньорът държи на пресата като инструмент за бързото връщане контрола върху кълбото, бързото му движение между играчите, ала най-вече продължителното му задържане. За него е без значение, че това трябва да се случи в крайно неблагоприятната атмосфера на „Камп Ноу“.

Именно на такива упражнения е заложил Зизу в последните тренировки, като футболистите са работели в тесни пространства, за да подобрят скоростта и прецизността на комбинациите. Според Зидан това е единственият начин да се постави Барселона под напрежение.

Друг основен момент от тактиката на французина ще бъдат изстрелите към вратата. Върху този елемент на играта се работи вече цяла седмица, като особено активни в това отношение са Гарет Бейл и Карим Бензема. Като цяло всички играчи са упражнявали изстрелите си към вратата, за да подобрят своя мерник.

Последното ключово указание на Зидан към възпитаниците си е интензивността в единоборствата. Треньорът не иска футболистите на Реал да изчакват съперника, а веднага да го поставят под напрежение. Това се отнася с особена сила за защитния вал, който ще трябва да се справи с експлозивното трио Лионел Меси, Луис Суарес и Неймар.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS