Докато играчите и треньорите в Сърбия не виждат проблем с расизма в страната, то министърът на спорта на страната- 42-годишната бивша шахматистка Алиса Марич заяви, че е време за сериозни действия. Тя смята, че трябва да се предприемат и сериозни действия в борбата с футболното хулиганство в страната. "Последните събития ни казват, че е време за решителни действия, заяви министърката.

Сърбия беше обвинена от УЕФА вчера в липса на контрол върху феновете, които са скандирали расистки обиди към английските играчи преди началото на мача между младежките отбори в Крушевац. Отделно от това, двете федерации ще получат глоби заради бой между играчите на терена по време на срещата. Иначе англичаните спечелиха с 1:0 с гол в добавеното време и отиват на Европейското първенство в тази възраст в Израел през юни догодина. Футболният съюз на Сърбия отхвърли обвиненията в расизъм по време на срещата. От Английската ФА обаче не отстъпват от твърденията си, като освен обвиненията, играчите им са били обстрелвани с ракети и заливани с провокации по време на срещата. Англия обяви също така, че може да спре участието на свои отбори в Сърбия. Сръбският треньор Александар Янкович, който е познат и у нас от работата си в Левски, обвини, че англичаните преиграват.

"Те започват тази игра с обвиненията в расизъм, защото това е най-чувствителният проблем, коментира Сале Янкович в интервю за вестник Вечерне Новости. Аз не видях никакъв расизъм в Крушевац, а бях край терена от първата минута на мача до последната минута, когато настана бой на терена.

"Специално за инцидентите в последната минута, нямаме извинение. Но англичаните се държат така, сякаш са невинни, а те със сигурност не са, каза още Янкович. Защитникът на английския младежки отбор Дани Роуз се оплака, че е бил посрещнат с маймунски звуци. Той получи червен картон след последния съдийски сигнал, тъй като изрита топката в трибуните. П

олузащитникът на Сърбия Никола Нинкович пък последва Роуз след края на мача в опит за саморазправа. "Той е виновен за всичките инциденти, защото два или три пъти провокираше нашите привърженици, заяви Нинкович. Неговото поведение дразнеше. Знам, че не е добре да го блъскам и ще бъда наказан за това, призна играчът на домакините.