Грандовете на аржентинския футбол - Бока Хуниорс и Ривър Плейт не успяха да се победят в първия финален двубой от сблъска помежду си в турнира Копа Либертадорес.

На „Ла Бомбонера“ двата тима завършиха при 2:2, оставяйки крайния победител да се реши във втория двубой - на „Ел Монументал“ на 24 ноември.

Бока Хуниорс - Ривър Плейт 2:2

източник: Gulliver/GettyImages

Двата отбора, изправящи се за първи път в историята един срещу друг във финала на най-голямата южноамериканска надпревара, изиграха едни много емоционални и напрегнати първи 60 минути. Бока повеждаше на два пъти – чрез Рамон Абила в 34-ата и Дарио Бенедето в 47-ата минути, но Ривър намираше пътя към равенството. 

Първо, „милионерите“ реализираха чрез юношата на Бока Лукас Прато в 36-ата минута. Крайният резултат бе оформен от автогола на бранителя на домакините Карлос Искердос, който не прецени една летяща топка в своето наказателно поле и изненада своя отбор и всички фенове на Бока на стадиона с попадение в собствената си врата.

В края на срещата енергийният запас на двата тима попривърши и те видимо занижиха нивото на своето представяне.

Припомняме, че срещата бе преместена с 23 часа напред поради силния дъжд и наводнения терен на „Ла Бомбонера“ в съботния ден.

Официално! Отложиха Бока Хуниорс - Ривър Плейт

В исторически план Бока Хуниорс е носител на шест титли в Копа Либертадорес, докато Ривър Плейт на три.

В сблъсъка не важат головете на чужд терен като при равенство след двете срещи следват две продължения по 15 минути. Ако няма нов победител, шампионът ще бъде излъчен след изпълнение на дузпи.

Бока Хуниорс - Ривър Плейт 2:2

източник: Gulliver/GettyImages

Гостите бяха по-активни в началните минути и опитаха да притиснат съперника още от първия съдийски сигнал. Първото по-сериозно положение в срещата дойде след удар на Гонсало Мартинес от пряк свободен удар в 11-ата минута, но реакцията на страна на Бока – Августин Роси, бе прекрасна и той изби в корнер. В 15-ата минута Сантос Боре стреля опасно с глава, но Роси се намеси блестящо и изби от долния си ляв ъгъл в ъглов удар.

В 34-ата минута Бока поведе след груба грешка на стража на Ривър. Централният нападател на домакините Рамон Абила получи в наказателното поле и без замисляне стреля с левия крак. Стражът на гостите Фанко Армани не се намеси по най-убедителни начин

В ответната атака обаче балансът на силите бе изравнен, след като юношата на Бока Лукас Прато се измъкна зад защитата на домакините и с техничен удар покрай Роси направи резултата 1:1.

Бока Хуниорс - Ривър Плейт 2:2

източник: Gulliver/GettyImages

В 40-та минута Ривър пропусна два последователни шанса за попадение. Първо, след подаване отляво, Гонсало Мартинес стреля от воле от непосредствена близост, но Роси се намеси по прекрасен начин. Секунди по-късно индивидуални контрадействия на Рафаел Боре го изведоха сам срещу стража на Бока. Нападателят опита техничен удар с външен фалц, но топката не се завъртя достатъчно и премина покрай десния страничен стълб зад Роси.

В добавеното време на първата част Бока стигна до ново попадение, след като влезелият като смяна на Павон – Бенедето оползотвори изсипана топка в наказателното поле на гостите и с глава донесе нов аванс на своя тим. Това бе четвърти гол в последния четири мач за нападателя в Лопа Либертадорес.

Бока Хуниорс - Ривър Плейт 2:2

източник: Gulliver/GettyImages

След час игра резултатът отново бе изравнен. Центриране на Паласиос в наказателното поле не бе добре преценено от Карлос Искердос, който с глава насочи топката в собствената си врата.

До края двата отбора опитаха няколко удара от далечна дистанция, но огромният ресурс от сили, който бе вложен в срещата, си каза думата. Бока и Ривър не успяха да се победят в първото в историята "Суперкласико" във финал на Копа Либертадорес.

Бока Хуниорс - Ривър Плейт: 2:2

1:0 Рамон Абила 34‘

1:1 Лукас Прато 36‘

2:1 Дарио Бенедето 47‘

2:2 Карлос Искердос 61‘

Състави на двата отбора:

Бока Хуниорс: Агустин Роси, Леонардо Хара (Хулио Буфарини 83'), Карлос Искердос, Лисандро Магалан, Лукас Оласа, Нахитан Нандес, Вилмар Бариос, Пабло Перес, Себастиан Вила (Карлос Тевес 73‘) Рамон Абила, Кристиан Павон (Дарио Бенедето 27‘)

Треньор: Гилермо Скелото

Ривър Плейт: Франко Армани, Гонсало Монтиел, Лукас Мортинес (Игнасио Фернандес 58‘), Джонатан Майдана, Хавиер Пинола, Милтон Каско, Енцо Перес (Бруно Зукулини 75‘), Езекиел Паласиос, Гонсало Мартинес (Хуан Кинтер 77‘), Рафаел Боре, Лукас Прато

Треньор: Марсело Гайардо

Главен съдия: Рикардо Тобар (Чили)

Стадион: "Ла Бомбонера", (капацитет) 49 000 седящи места